Για καμία βελτίωση των θεμελιωδών ελευθεριών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου κάνει λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έκθεση για την Τουρκία που εγκρίθηκε χθες με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές. Στην έκθεση αναφέρεται πως δεν έγινε πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και χωρίς αυτές, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα η Τουρκία καλείται να «εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρότασή της για «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απέχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την υπογραφή του λεγόμενου οικονομικού και χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Τουρκίας και των μη ελεγχόμενων από την Δημοκρατία περιοχών της Κύπρου, αλλά και τη στάση της όσον αφορά τη συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέση με τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνει το κάλεσμα της στην Τουρκία να σταματήσει τους σχεδιασμούς της, σε σχέση με την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου και να διαβουλευτεί με τα γειτονικά κράτη σχετικά με οποιεσδήποτε περαιτέρω εξελίξεις στο εργοστάσιο. Γι’ ακόμη μια φορά η Ένωση εφιστεί την προσοχή της Τουρκίας πως το εργοστάσιο κατασκευάζεται σε σεισμογενή περιοχή, «θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την περιοχή της Μεσογείου συνολικά».
Προβληματίζουν κάποιες αναφορές του ψηφίσματος σε σχέση με την αναθέρμανση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και με το Κουρδικό. Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι η πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας δεν αποδίδει. Ας διδαχθούν από όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία κι ας εκτιμήσουν την λυσσαλέα αντίδραση της Τουρκίας.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, χαιρετίζουμε τα θετικά της έκθεσης για την Τουρκία. Ευελπιστούμε πως δεν θα μείνουμε μόνο στις προειδοποιήσεις. Πρέπει σε κάποια στιγμή να υπάρξουν πραγματικές και αποτρεπτικές κυρώσεις εις βάρος της χώρας που συμπεριφέρεται σαν ο νταής της Μεσογείου.