Γίνονται φαίνεται σκέψεις για αναβολή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου και των κανονισμών για τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων από συγκεκριμένα κόμματα, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Σε δηλώσεις της η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Έφη Ξάνθου ανέφερε ότι: «Εδώ και χρόνια το Κίνημα ασκεί πιέσεις για να δημιουργηθεί ένα σωστό ταμείο το οποίο θα περιλαμβάνει και τη διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες. Σημειώνουμε όμως ότι δεν συναινούμε σε καμιά περίπτωση στη δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου για τους Τουρκοκύπριους.  

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι  ότι οι επενδύσεις του ταμείου αυτού πρέπει να στηρίζουν την πολιτική ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την κοινωνική στέγαση και τις κοινωνικές παροχές. 

Ως εκ τούτου ούτε η σχεδιαζόμενη αναβολή συζήτησης είναι αποδεχτή για τους Οικολόγους.  Εξηγήσαμε ξανά ότι οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα κέρδη από το φυσικό αέριο μετά τη λύση του Κυπριακού προβλήματος και ως μέρος του κυπριακού λαού συμμετέχοντας και στη λήψη των αποφάσεων σχετικά με την αξιοποίηση του και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ή να ειπωθεί πιο ξεκάθαρα».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε συγκροτήσει τις τροπολογίες που αφορούν το εν λόγω ταμείο από το 2017. Κάποιοι φαίνεται ότι κωλυσιεργούσαν επίτηδες για πολιτικούς λόγους. Επιμένουμε ότι θα πρέπει να εισαχθούν πρόνοιες ώστε να γίνονται επενδύσεις από το Ταμείο για στήριξη της κοινωνικής πολιτικής και των ΑΠΕ, αλλά και σε θέματα διαφάνειας, ασυμβίβαστου και επιλογής των μελών του ΔΣ και σε θέματα που αφορούν ιδιώτες συμβούλους.