Διερωτόμαστε πραγματικά ποια είναι η οπτική γωνιά με την οποία Κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών έβλεπαν τα όσα συμβαίνουν στον Συνεργατισμό. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε πολλές φορές αναφερθεί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και το πάγωμα των αναδιαρθρώσεων, δεδομένα τα οποία σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποκαλύπτει ως το παρασκήνιο για τον Συνεργατισμό.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ούτε το ΔΝΤ αλλά ούτε τους Κυβερνώντες περιμέναμε για να μας υποδείξουν το οφθαλμοφανές. Εκείνο που χρειαζόταν ήταν η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος όταν  ο Γενικός Ελεγκτής τον Οκτώβριο του 2017 προειδοποιούσε για τα όσα βλέπουμε σήμερα να εξελίσσονται. Κανένας Πολιτικός Αρχηγός, πλην του κ. Γιώργου Περδίκη και κανένας βουλευτής, πλην της κας Άννας Θεολόγου,  έκανε το κόπο να επισκεφθεί τα γραφεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και να ενημερωθεί αρμοδίως από τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη προσωπικά.

Δυστυχώς το ούτω καλούμενο success story της Κυβέρνησης για τον Συνεργατισμό κατέρρευσε παταγωδώς. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος, περίτεχνα, αναζήτησε ευθύνες του παρελθόντος για τον Συνεργατισμό σε μια προσπάθεια να εντοπίσει αποδιοπομπαίους τράγους, φανερώνει περίτρανα ότι άργησε να αντιληφθεί την τροπή που έπαιρναν τα γεγονότα.

Με έκπληξη ακούσαμε σήμερα να ζητούνται και ευθύνες. Πλέον δεν είμαστε βέβαιοι αν εξυπηρετεί κάτι τέτοιο στη διάσωση του Συνεργατισμού. Εμείς είχαμε ζητήσει να αποδοθούν ευθύνες και να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αυτό έπρεπε να γίνει τότε που ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητούσαμε επιτακτικά να συζητηθούν οι ευθύνες για την κατάσταση του Συνεργατισμού στη Βουλή, αλλά όλα τα κόμματα τάχθηκαν εναντίον.  Πλέον πολύ φοβούμαστε ότι η μόνη έρευνα που θα απαιτείται να διεξαχθεί είναι για να διαφανούν οι ευθύνες, διότι αυτές υπάρχουν.

Με δεδομένη την λιγοστή ενημέρωση που τυγχάνουμε, την λευκή επιταγή διαχείρισης του Συνεργατισμού που έδωσαν όλοι – πλην των Οικολόγων – στην Κυβέρνηση για διαχείριση του Συνεργατισμού και με πασιφανές ότι η υπάρχουσα κατάσταση επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες που εκφράσαμε πριν καιρό, οφείλουμε να υποδείξουμε στην Κυβέρνηση ότι δεν δεχόμαστε να δούμε τους συμπατριώτες μας ξανά στον δρόμο.  Είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι, είτε δανειολήπτες, θύματα των επικίνδυνων και λανθασμένων αποφάσεων της ηγεσίας του Συνεργατισμού.