Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα…

Στη στήλη αυτή φιλοξενούνται μέτρα, αποφάσεις ή πράξεις που μπορεί να θεωρηθούν επιτυχίες είτε γιατί αποτελούν υιοθέτηση προτάσεων ή θέσεων του Οικολογικού Κινήματος, είτε γιατί αποτελούν αποτέλεσμα αποτρεπτικής δράσης.

Στη στήλη αυτή θα καταγράφονται επίσης φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις της Κυβέρνησης, των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Ημικρατικών Οργανισμών γιατί θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλει (ως Οικολογικό Κίνημα) στη λήψη αυτών των αποφάσεων ή ενεργειών αφού αποδεικνύεται καθοριστική η πίεση που εξασκούμε.

Παρακαλούμε τα αγαπητά μας μέλη, τα οποία έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής ενέργειας ή απόφασης, που μπορεί να θεωρηθεί και ως επιτυχία του Κινήματος, να την αποστέλλουν γραπτώς μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο [email protected] ή στο τηλεομοιότυπο 22512710 με την αναφορά: Για το Οικολογικό Καλαντάρι. Με τη δική σας συνεισφορά θα μεγαλώνει και ο κατάλογος μας.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

 

(ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ)

 

2018

Καλαντάρι Ιανουαρίου

11 Ιανουαρίου – Μετά από συστηματικές ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς τις αρμόδιες αρχές, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αποκάλυψη και αποκατάσταση του μεσαιωνικού γεφυριού στη Γεροσκήπου. Μετά από πρωτοβουλία ομάδας πολιτών αποκαλύφθηκε θαμμένο μέσα στα χώματα ενός ξεροπόταμου το ίχνος της οροφής του κτίσματος. Χρειάστηκαν τρία χρόνια να αποδεχθούν οι αρχές την ανάγκη να κηρυχθεί σε αρχαίο μνημείο το μεσαιωνικό γεφύρι και στη συνέχεια να εγκριθεί το κονδύλι για να γίνουν οι κατάλληλες χωματουργικές εργασίες για να αναδειχθεί όλη η ομορφιά του κτίσματος. Απομένουν βεβαίως τώρα κάποιες εργασίες στήριξης και ενίσχυσης των θεμελίων και οπωσδήποτε να δημιουργηθούν προσβάσεις με σήμανση, για να μπορεί ο χώρος να είναι επισκέψιμος.

Καλαντάρι Μαρτίου

 

6 Μαρτίου –       Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων και του βουλευτή  κ. Γιώργου Περδίκη, το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε  το αίτημα για μεταφορά του νερού από το Τουρκοκυπριακό τεμάχιο 569, στο Ελληνοκυπριακό τεμάχιο 272 στο Αρμενοχώρι, για τις ανάγκες του λατομείου που ανήκει στην εταιρεία C&N Quarries, που γινόταν για χρόνια παράνομα από τον ίδιο τον κοινοτάρχη.

7 Μαρτίου –       Μετά από παρέμβαση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη προς τον Δήμαρχο Γεροσκήπου, σώθηκαν τρεις ευκάλυπτοι στην παραλία Riccos Beach στη Γεροκήπου.

9 Μαρτίου –       Η αρνητική γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής για το πολύκροτο έργο στο χωριό Πέρα Πεδί αποτελεί ορόσημο για τα περιβαλλοντικά θέματα της Κύπρου. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε, σε χρόνο ανύποπτο, αναδείξει τις μη αναστρέψιμες για το περιβάλλον επιπτώσεις από αυτό το έργο. Δώσαμε μάχες στη Βουλή και στην κοινωνία.

16 Μαρτίου –      Υπερψηφίστηκε ομόφωνα ψήφισμα που ετοιμάστηκε με δική μας πρωτοβουλία για καταδίκη της παράνομης δράσης της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αναφαίρετων ενεργειακών της δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

 20 Μαρτίου –    Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως μας ενημέρωσε γραπτώς πως η Πολεοδομική Αρχή γνωστοποίησε στις 13/3 άρνηση χορήγησης πολεοδομικής άδειας για την επαναλειτουργία του μεταλλείου στον Μαθιάτη.

20 Μαρτίου –     Μετά από την επιτόπου κινητοποίηση και διαμαρτυρία της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων, της Τοπικής Ομάδας Γερίου  και του Προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη, εμποδίστηκε το συνεργείο του Δημαρχείου Γερίου, να αποκόψει τα τρία δέντρα στην οδό Μ. Μαυρογένους στο Γέρι. 

22 Μαρτίου –     Μετά από καταγγελία για παράνομο αναψυκτήριο στην παραλία της Λάρας, η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων κατήγγειλε το θέμα στην Έπαρχο Πάφου και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προχώρησε σε δημόσια καταγγελία με ανακοίνωση του και έτσι η Επαρχιακή Διοίκηση προχώρησε στην αποξήλωση του.

22 Μαρτίου –     Μετά από καταγγελία, η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προέβηκε σε διαβήματα και μετακινήθηκαν άχρηστα υλικά κατεδαφίσεων από την αεροπορική βάση Αν. Παπανδρέου στην Πάφο.

30 Μαρτίου –     Ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στον «Περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και Έλεγχος) (Τροποποιητικός) Νόμο του 2018».  Σκοπός της τροπολογίας ήταν να εφαρμόζονται έλεγχοι ποιότητας του νερού και σε πηγές με παροχή κάτω των 10 κ.μ. ημερησίως ή σε πηγές που εξυπηρετούν κάτω από 50 άτομα.

30 Μαρτίου –     Ψηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στον «Περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2018». Σύμφωνα με την τροπολογία ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού θα συνεχίσουν, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους και μέχρι τη λήξη της θητείας τους, να προβαίνουν σε δήλωση προς το Υπουργικό Συμβούλιο του συμφέροντός τους σε επιχειρήσεις που διατηρούν, ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο να κρίνει το βαθμό συνάφειάς τους με τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

30 Μαρτίου –     Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με τίτλο «Ο περί της Προώθησης και της Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού Νόμος του 2017», η οποία στόχο έχει την προστασία και προώθηση του μητρικού θηλασμού.

30 Μαρτίου –      Υπερψηφίστηκε τροπολογία μας επί του περί Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών Νόμος του 2017» που αναγκάζει τις εταιρείες να παρέχουν μηνιαία δελτία ενημέρωσης των πελατών τους είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή (Αρ. Φακ. 23.01.058.167-2017)

31 Μαρτίου –     Η Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δέχθηκε καταγγελία για πρόθεση του Δημαρχείου Λάρνακας, για ξερίζωμα 4 αιωνόβιων ελαιόδεντρων στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου Μακρύ. Μετά από επιτόπου κινητοποίηση και διαμαρτυρία της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας και του Προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη, απέτρεψε το συνεργείο του Δημαρχείου Λάρνακας να ξεριζώσει τα αιωνόβια ελαιόδεντρα.

Καλαντάρι Απριλίου

12 Απριλίου –     Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου, δέχτηκε καταγγελία από τις 11/9/17 για το θέμα άντλησης νερού από ρυάκι στην Παναγιά για ιδίον όφελος (κατασκευή φράγματος για πότισμα δένδρων). Μετά από επιστολές από τον Βουλευτή ΚΟΣΠ κ. Γιώργο Περδίκη και την συνεργασία του Τμήματος Υδάτων, η παράνομη λήψη νερού τερματίστηκε.

14 Απριλίου –     Μετά από καταγγελία ότι φρεάτιο ανάβλυζε λύματα και κατέληγαν στη θάλασσα, με παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος στον Δήμαρχο Πάφου, το  επιδιόρθωσαν την ίδια μέρα.

Καλαντάρι Μαΐου

7 Μαΐου  –         Μετά από πολλές ενέργειες των κατοίκων της οδού Νάξου στη Γερμασόγεια, σε συνεργασία με την Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού και τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη, έγινε κατορθωτή η κατεδάφιση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

11 Μαΐου –         Τα τελευταία χρόνια λαμβάνουμε καταγγελίες από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αλλά και τους γείτονες του συγκροτήματος ΑΙΑΝΤΑΣ Ι, στην Αγία Βαρβάρα Επαρχίας Λευκωσίας, το οποίο συγκρότημα κατασκευάστηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης και αφορούν τη ρύπανση και οχληρία που δημιουργείται από το αποχετευτικό σύστημα της πολυκατοικίας. Ως Κίνημα Οικολόγων έχουμε στείλει πολλές επιστολές στους αρμόδιους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Μετά από επιμονή για λύση στο θέμα αυτό, έχουμε ενημερωθεί από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Βαρβάρας πως έχει βρεθεί προσωρινή λύση στο πρόβλημα με την ανόρυξη νέου απορροφητικού λάκκου. Στα έξοδα έχει συμβάλει και η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

15 Μαΐου –        Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος και του Βουλευτή μας κ. Γιώργου Περδίκη, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως απέρριψε την αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για τη δημιουργία σχολής ιππασίας στην Ασγάτα.

22 Μαΐου –         Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος, του Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη και του Κοινοτάρχη Φοινικαριών, το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε την αίτηση που υποβλήθηκε στην Πολεοδομική Αρχή από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, για παραχώρηση πολεοδομικής άδειας για δημιουργία Λατομείου Β’ Τάξης σε Τουρκοκυπριακό τεμάχιο στην κοινότητα Αρμενοχωρίου.

23 Μαΐου –         Μετά από ενέργειες του κ. Γιώργου Περδίκη και της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς τους Υπουργό Εσωτερικών και Έπαρχο Πάφου, μετακινήθηκε το τροχόσπιτο στην τοποθεσία Λουτρά Αφροδίτης.

29 Μαΐου –         Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επικροτεί την κατά πλειοψηφία απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας να ανακαλέσει την θετική του στάση στο θέμα της δημιουργίας πάρκου ή και φάρμας κροκοδείλων στην Κοινότητα.

30 Μαΐου –         Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε από 1/7/2018 εφαρμογή σχεδίου παροχής κινήτρων σε οροθετικά άτομα, το οποίο προνοεί καταβολή μηναίου επιδόματος 300 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σε όσους είναι συνεπείς με τη θεραπευτική αγωγή τους. Το εν λόγω αίτημα των οροθετικών, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας, στήριξε ο κ. Περδίκης όλα αυτά τα χρόνια μέσω επιστολών, κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και εγγράφοντας και σχετικό αυτεπάγγελτο θέμα το 2009 στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Καλαντάρι Ιουνίου

2 Ιουνίου –        Μετά από καταγγελία για εκκοπή κυπαρισσιού στον Άγιο Νικόλαο Λεμεσού έγινε επί τόπου επίσκεψη από την Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος και σταμάτησε το έγκλημα. Η άδεια εκκοπής που κατείχε ο ιδιοκτήτης του κυπαρισσιού από το Τμήμα Δασών ήταν ληγμένη.

9 Ιουνίου –        Μετά από παράπονο συγγενή ασθενή που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας στην Αθαλάσσα, για την κακή κατάσταση στο οποίο βρίσκεται το ψυγείο που εξυπηρετεί κάποιους θαλάμους, ο κ. Περδίκης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας για άμεση αντικατάσταση του. Ενημερωθήκαμε πως – μετά από την παρέμβαση μας αυτή – το ψυγείο έχει αντικατασταθεί.

21 Ιουνίου –      Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση της ετήσιας χορηγίας προς τις φιλοζωικές οργανώσεις, κάτι για το οποίο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει προβεί σε έντονα διαβήματα εδώ και πολλά χρόνια.

22 Ιουνίου –       Ψηφίστηκε με πλειοψηφία της Ολομέλειας τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στους  Κανονισμούς που αφορούν το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης των Υποψηφίων Εκπαιδευτικών Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, έτσι ώστε  οι υποψήφιοι Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί να μπορούν  να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Υπουργείο, για να μετάσχουν σε αυτό, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στο Πρόγραμμα και δεν θα προκύπτει επιπρόσθετο κόστος λόγω της συμμετοχής τους.

Καλαντάρι Ιουλίου

2 Ιουλίου –        Η Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δέχθηκε καταγγελία για δημιουργία παράνομου Πράσινου Σημείου σε Τουρκοκυπριακό τεμάχιο στην κοινότητα Μαρωνίου. Μετά από επιτόπια επίσκεψη, επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές και άσκηση πίεσης προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαρωνίου, απετράπη η συνέχιση λειτουργίας του παράνομου χώρου και αποκαταστάθηκε η γεωμορφολογία του εδάφους.

3 Ιουλίου –        Το επαρχιακό γραφείο Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά από καταγγελίες που δέχθηκε για αλόγιστη ρίψη παντός είδους αποβλήτων σε άδειο τεμάχιο στο συνοικισμό Αθαλάσσας στην Αγλαντζιά, έδρασε άμεσα κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε καθαρισμό και λήψη μέτρων πρόληψης. 

13 Ιουλίου –       Ψηφίστηκε νομοσχέδιο το οποίο αντικαθιστά τον νόμο περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένα έργα  με νέο νόμο, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/52/ΕΕ. Σημαντικότερη αλλαγή που προκάλεσε αντιδράσεις είναι η πρόνοια που αφορά τη δημιουργία μητρώου μελετητών. 

13 Ιουλίου –       Ψηφίστηκε πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον κ. Ζαχαρία Κουλία και συνυπογράφηκε μεταξύ άλλων και από τον κ. Περδίκη η οποία τροποποιεί τον περί Πολιτικής Δικονομίας νόμο έτσι ώστε κατά την εξέταση από το δικαστήριο της περιουσιακής κατάστασης οφειλέτη χρέους για σκοπούς διαπίστωσης της ικανότητάς του να πληρώσει το χρέος του, το οποίο οφείλεται δυνάμει απόφασης ή διατάγματος του δικαστηρίου και το οποίο παραμένει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει απλήρωτο, να μη θεωρείται μέρος της περιουσίας του εν λόγω οφειλέτη οποιοδήποτε ποσό το οποίο αυτός λαμβάνει ως δημόσιο βοήθημα ή ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ) ή ως σύνταξη όταν αυτή δεν υπερβαίνει το όριο της φτώχιας ή ως επίδομα καθώς και το φοιτητικό επίδομα ή χορηγία και ως εκ τούτου να μη λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο.

13 Ιουλίου –       Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τροπολογία που κατατέθηκε εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων και της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ στο νομοσχέδιο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων έτσι ώστε η σύνταξη χηρείας να παραχωρείται σε χήρο ανεξαρτήτως της χρονολογίας που απεβίωσε η σύζυγος αντί από 01/01/2018 όπως προνοούσε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση.

13 Ιουλίου –       Ψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων κ. Γιώργο Περδίκη η οποία τροποποιεί τον περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και σκοπό έχει να αυξήσει τις ευκαιρίες πρόσληψης αναπήρων επιστημόνων στο δημόσιο. 

13 Ιουλίου –       Ψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση νόμου που κατατέθηκε από την κ. Άννα Θεολόγου, τον κ. Γιώργο Περδίκη και άλλους βουλευτές η οποία τροποποιεί τον περί Οδικής Ασφάλειας Νόμο και καθιστά υποχρεωτική την παρουσία συνοδών και ειδικών καθισμάτων σε μικρά λεωφορεία που χρησιμοποιούν νηπιαγωγεία και φροντιστήρια.  

20 Ιουλίου –       Μετά από παρεμβάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ακυρώθηκαν τα σχέδια για κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό της Έζουσας.

20 Ιουλίου –      Το επαρχιακό γραφείο Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά από καταγγελία που δέχθηκε για ολονύκτια οχληρία από νεαρούς που συχνάζουν σε παγκάκι πίσω από το υπνοδωμάτιο της παραπονούμενης, προέβη σε διαβήματα προς το δημαρχείο Αγίου Δομετίου, και μετακινήθηκε το παγκάκι σε διπλανό χώρο.

Καλαντάρι Αυγούστου

2 Αυγούστου –   Μετά από καταγγελία που δέχθηκε η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για μεγάλο σωρό σκουπιδιών στην τοποθεσία Βρέξη, προέβη σε έντονα διαβήματα τα οποία  οδήγησαν σε επιχείρηση αποκατάστασης της περιοχής Βρέξη και καθαρισμό από τα σκουπίδια που συσσωρεύτηκαν εκεί.

24 Αυγούστου –  Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με την εμπλοκή του Τμήματος Μεταλλείων, σταμάτησε η λατόμευση πέτρας στον Στατό – Άγιο Φώτιο.

28 Αυγούστου – Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σταμάτησε η διάνοιξη δρόμου σε περιοχή προστασίας της φύσης χωρίς την απαραίτητη μελέτη στην Κρήτου Τέρρα.

29 Αυγούστου –  Μετά από ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναγκάστηκε το ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ να κατεδαφίσει τα γήπεδα τένις που είχε κτίσει σε κρατική δασική γη και να επιστρέψει τη γη στο τμήμα δασών.

Καλαντάρι Σεπτεμβρίου

17 Σεπτεμβρίου –     Οι άμεσες ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα του Κοινοτάρχη της Μοσφιλωτής, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σχέση με την ταφή των νεκρών ζώων και έκλεισε ο λάκκος όπου ρίχνονταν ψόφια ζώα στο προσωρινό «πράσινο σημείο» της κοινότητας.

12 Σεπτεμβρίου –     Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταφέραμε τη διάσωση μερικών δένδρων σε χώρο πρασίνου στο Αναβαργός στο Δήμο Πάφου.

17 Σεπτεμβρίου – Απομακρύνση αποβλήτων από περιοχή κοντά στο παλιό σφαγείο στην Γεροσκήπου, μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στον Δήμο Γεροσκήπου.

20 Σεπτεμβρίου –     Καταγγελία για λύματα από χοιροστάσια δίπλα από γεώτρηση που υδροδοτεί την κοινότητα Μοναγρουλίου. Έβαλαν λάστιχα τα χοιροστάσια και έριχναν τα λύματα τους μέσα στα χωράφια. Έγινε επίσκεψη από επαρχιακή επιτροπή Λεμεσού και καταγγελία στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Σε επίσκεψη του Τμήματος Περιβάλλοντος μετά από 4 μέρες τα λάστιχα είχαν απομακρυνθεί.

Καλαντάρι Οκτωβρίου

4 Οκτωβρίου –   Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος και του Προέδρου του Κινήματος,  ο Δήμος Λεμεσού έχει υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για παραχώρηση του χώρου πρασίνου παρά τον Πυροσβεστικό Σταθμό στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’  για να χρησιμοποιηθεί ως δημόσιο πάρκο.

24 Οκτωβρίου – Μετά από τηλεφωνική καταγγελία από κάτοικο της κοινότητας Δάσους Άχνας για κίνδυνο αποκοπής όλων των υφιστάμενων δέντρων σε χώρο πρασίνου από το Κοινοτικό Συμβούλιο, για να φτιάξει τον ίδιο χώρο πρασίνου και να τοποθετήσει παιχνίδια για παιδιά, έγινε άμεση παρέμβαση προς τον Κοινοτάρχη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Λάρνακας – Αμμοχώστου του Τμήματος Δασών και αποφεύχθηκε η αποκοπή των δέντρων. Το Κοινοτικό Συμβούλιο συμφώνησε στην παραμονή των δέντρων και στην τοποθέτηση παιχνιδιών για τα παιδιά στα φυσικά διάκενα.