Καλαντάρι Δεκεμβρίου

4 Δεκεμβρίου –  Μετά από άμεσες ενέργειες του Δημοτικού Συμβούλου Στροβόλου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Πανίκου Μανώλη – ο οποίος μετέβη επί τόπου μετά από καταγγελία – σταμάτησε το ψέκασμα αγριόχορτων από συνεργείο της ΑΗΚ, δίπλα από υποσταθμό της σε  περιοχή του Στροβόλου.

18 Δεκεμβρίου – Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και των κατοίκων, εκδήλωση διαμαρτυρίας, ανακοινώσεις,  η κεραία κινητής τηλεφωνίας ΑΤΗΚ στην γωνία οδών Λυκαβητού και Ξενοφάνους στην Νέα Εκάλη μετακινήθηκε.

Δεκέμβριος –  Μετά από πολλές παρεμβάσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, από το 2013 μέχρι σήμερα, για παράνομα κτηνοτροφικά υποστατικά στον Άγιο Ιωάννη, (ποταμό Πλατύ) στην Πάφο, έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο  για την κατεδάφιση τους.

Καλαντάρι Νοεμβρίου

1 Νοεμβρίου –    Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναφορικά με τους νέους κανονισμούς, που εισάγουν επιτέλους κριτήρια αδειοδότησης για Εκτροφεία, Ξενοδοχεία, Καταφύγια και Υποστατικά Φύλαξης  Σκύλων και Γατών. Η τροπολογία αφορούσε την εισαγωγή πρόνοιας ώστε πριν την απομάκρυνση σκύλου από υποστατικό προσωρινής φύλαξης, να πρέπει να προηγείται η στείρωσή του.

1 Νοεμβρίου –   Ψηφίστηκε η πρόταση νόμου την οποία υπογράφει και ο βουλευτής του Κινήματος κ. Γ.  Περδίκης, η οποία αφαιρεί το τεμάχιο που βρίσκεται απέναντι από το πρώην ξενοδοχείο Χίλτον (γνωστό ως φιλέτο του Κατάρ) από το Πίνακα Β’ του νόμου περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας, που περιλαμβάνει τον κατάλογο των τεμαχίων που μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να αποξενώσει. Υπενθυμίζεται ότι πριν εννέα χρόνια (2010) είχαμε – μόνο εμείς – διαφωνήσει με τη δημιουργία αυτού του πίνακα και την παραχώρηση αυτής της εξουσίας στην Κυβέρνηση. Πριν λίγους μήνες καταθέσαμε τροπολογία η οποία δεν ψηφίστηκε. Η πρόσφατη ανακοίνωση για την υποβάθμιση της αξίας του τεμαχίου στα πλαίσια της νέας γενικής εκτίμησης αξιών από το κτηματολόγιο άλλαξε τα δεδομένα. Πλέον η εκάστοτε Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να διαθέσει το εν λόγω τεμάχιο.

7 Νοεμβρίου –    Μετά από χρόνια και διάφορες ενέργειες που έγιναν εκ μέρους του Κινήματος (κινητοποιήσεις, επιστολές, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, εγγραφή αυτεπάγγελτων θεμάτων) έχουμε πληροφορηθεί  επισήμως μέσω απάντησής της αρμόδιας Υπουργού, ότι κατεδαφίζονται οι κεραίες στο Κάβο Γκρέκο, οι οποίες πολλές φορές έγιναν το αντικείμενο έρευνας για ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

15 Νοεμβρίου –  Μετά από ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έγιναν εργασίες επίστρωσης με άσφαλτο χωμάτινου δρόμου στην β φάση αυτοστέγασης στην κοινότητα Αχέλεια της Πάφου, αφού η κατάσταση προκαλούσε οχληρία και σκόνη που ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους της περιοχής.

21 Νοεμβρίου –  Μετά από επιστολή της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Άγιου Τύχωνα, καθαρίστηκαν τα σκουπίδια που βρίσκονταν μπροστά από την Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

29 Νοεμβρίου –  Το επαρχιακό γραφείο Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά από καταγγελία που δέχθηκε για τοποθέτηση Κεραίας Κινητής Τηλεφωνίας στη λεωφ. Λάρνακος στην Λευκωσία, κινητοποιήθηκε άμεσα σε συνεργασία με κατοίκους της περιοχής και απέτρεψε την τοποθέτηση της.

Καλαντάρι Οκτωβρίου

3 Οκτωβρίου –    Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και Πράσινης Λεμεσού και συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού τα δέντρα που θα κόβονταν στο Λανίτειο Γυμνάσιο για διαπλάτυνση εσωτερικού δρόμου έχουν σωθεί. (εκτός από δύο που ευρίσκονται στη μέση του δρόμου).

3 Οκτωβρίου –    Η Ομάδα Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έλαβε καταγγελία για περιστατικό που αφορούσε βάρβαρο και βάναυσο τράβηγμα σκύλου με αυτοκίνητο από πολίτη στο Παλιομέτοχο. Μετά από διαβήματα της ομάδας, κινητοποιήθηκε η κοινωνία και αναγκάστηκε η αστυνομία να ασχοληθεί με το θέμα,  κατάφερε να εντοπίσει τον υπεύθυνο, και να τον οδηγήσει στο δικαστήριο. Επιτέλους υιοθετήθηκε η πρόταση μας για προώθηση της Αστυνομίας των Ζώων.

15 Οκτωβρίου –  Μετά από παρεμβάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με επιστολές προς την Έπαρχο Πάφου για το γεφύρι της Χατζήνας που ήταν πολύ επικίνδυνο για τους περαστικούς και τα αυτοκίνητα, η Επαρχιακή Διοίκηση προχώρησε στην επιδιόρθωση του. 

16 Οκτωβρίου –  Ψηφίστηκε η πρόταση νόμου του κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, που επιτρέπει την δωρεάν στάθμευση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης που δεν ελέγχονται με μηχανισμό.

16 Οκτωβρίου –  Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πέτυχε τροποποίηση των προτεινόμενων κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να μπορούν οι βουλευτές να καταθέτουν τροπολογίες για νομοσχέδια και προσχέδια κανονισμών που θα συζητηθούν ενώπιον της ολομέλειας μέχρι και 48 ώρες πριν την συνεδρίαση της ολομέλειας. Η πρόταση που προωθείτο για ψήφιση προνοούσε διάστημα 72 ωρών.

31 Οκτωβρίου –  Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός πως το Δικαστήριο χθες έκρινε έκδηλα παράνομη την άδεια οικοδομής για το πρατήριο πετρελαιοειδών στην περιοχή Χρυσοσπηλιώτισσας. Μέσα από τη δικαστική διαδικασία έχει διαφανεί η παρανομία. Ο αγώνας μας – μαζί με τους κατοίκους της περιοχής – φαίνεται να δικαιώνεται.

Καλαντάρι Σεπτεμβρίου

4 Σεπτεμβρίου – Μετά από δυναμική παρέμβαση από την Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποτράπηκε η παράνομη κατασκευή χώρου για τέλεση γάμων στην τοποθεσία Πέτρα του Ρωμιού, με την ισοπέδωση μικρού λόφου.

8 Σεπτεμβρίου – Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονταν σε πεζοδρόμιο στη Λεωφόρο Κολωνακίου στη Γερμασόγεια, μετακινήθηκαν μετά από γνωμάτευση της Αστυνομίας.

15 Σεπτεμβρίου –     Πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση δικαστηρίου ακυρώθηκε η άδεια για την ανέγερση πρατηρίου πετρελαιοειδών στην Λακατάμια. Για το θέμα έγιναν έντονες ενέργειες από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

16 Σεπτεμβρίου –    Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη ο προτεινόμενος χώρος για κατασκευή πράσινου σημείου στο Πελένδρι έχει περιληφθεί στο δίκτυο επέκτασης των νέων πράσινων σημείων.

24 Σεπτεμβρίου –     Μετά από επιστολές του Επαρχιακού Γραμματέα Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς τις αρμόδιες αρχές (Δήμο Λάρνακας – Τμήμα Περιβάλλοντος – Υγειονομικές Υπηρεσίες), έγινε κατορθωτή η εξωτερική καθαριότητα εγκαταλελειμμένου εργοστασίου εντός οικιστικής ζώνης στη Λάρνακα από μπάζα, χημικά απόβλητα και ποντίκια.

25 Σεπτεμβρίου –    Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η κεραία κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκε πάνω από το γηροκομείο Πάνθεον στο Τραχώνι έχει απενεργοποιηθεί και έχει ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη υποστατικού με την εταιρεία τηλεφωνικής επικοινωνίας.

27 Σεπτεμβρίου –     Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόταση ψηφίσματος την οποία κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Καλαντάρι Αυγούστου

21 Αυγούστου – Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για οχληρία σε ανοικτό οικόπεδο  στην οδό Τροιζίνης και Πιάδους στη Μ. Γειτονιά, στο οποίο αφήναν σκιπ με μπάζα, καθαρίστηκε εντελώς ο χώρος.

27 Αυγούστου – Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καθαρίστηκε η οδός Γράμμου στη Λεμεσό από τα σκουπίδια και τα μπάζα που είχαν τοποθετήσει κάτοικοι της περιοχής.

Καλαντάρι Ιουλίου

11 Ιουλίου –      Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τα Δημόσια Έργα μάζεψαν τα σακούλια με σκουπίδια από το δρόμο Νικόκλειας – Αγίου Νικολάου που τα είχαν για 3 βδομάδες εκτεθειμένα στις πλευρές του δρόμου. Αρκετά από αυτά – σύμφωνα με καταγγελία πολιτών – σκίστηκαν και σκόρπισαν παντού τα σκουπίδια.

11 Ιουλίου –       Με επιστολές και ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών, τον Έπαρχο Λάρνακας και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε πετύχει τη διακοπή της λειτουργίας παράνομου κτηνοτροφικού υποστατικού εντός της οικιστικής ζώνης στα Περβόλια και αναμένεται η κατεδάφιση του.

12 Ιουλίου –      Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης (σελ. 26) μετά τη δημοσιοποίηση της απάντησης της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλικής Αναστασιάδου σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη, σχετικά με την καθυστέρηση στην κατασκευή της κτιστής νησίδας στη Λεωφόρο Νίκου Παττίχη στη Λεμεσό, στην οποία αναφερόταν ότι απομένει η έγκριση του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Πολεμιδιών, μετά από δέκα χρόνια καθυστέρησης, το έργο προχωρά πλέον κανονικά. Στη Λεωφόρο αυτή σκοτώθηκε τον Ιανουάριο 2019 ένας μοτοσικλετιστής λόγω της απουσίας νησίδας.

12 Ιουλίου –      Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις η οποία κατατέθηκε αρχικά από τον κ. Γιώργο Περδίκη, έτσι ώστε πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 700,000 ευρώ και ενεργητικό μέχρι 1 εκ. ευρώ, να προστατεύονται από τη χρήση καταχρηστικών ρητρών όταν αυτές συνάπτουν επιχειρηματικές συμβάσεις (π.χ. όταν συνάπτουν δάνειο με τράπεζες). Η πρόταση νόμου κατατέθηκε τον Φεβρουάριο 2016. 

12 Ιουλίου –      Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, η οποία κατατέθηκε από τον κ. Γιώργο Περδίκη μαζί με άλλους βουλευτές, η οποία αποσκοπεί στο να ρυθμιστεί το πρόβλημα με τους «εγκλωβισμένους αγοραστές» οι οποίοι ενώ αγόρασαν από επιχειρηματίες το ακίνητό τους δεν είχαν πετύχει τη μεταβίβαση του ακινήτου στο όνομά τους. 

12 Ιουλίου –      Με τη συνεχή στήριξη και παρουσία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην αίθουσα του δικαστηρίου αλλά και στις διαμαρτυρίες εκτός δικαστικού μεγάρου για την περίπτωση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Τσερκέζ Κορκμάζ, ο οποίος δικάστηκε στην Κύπρο, προκειμένου να εκδοθεί στη Γερμανία για ανάξιες λόγου κατηγορίες που δεν έχουν σχέση με την τρομοκρατία και με την συλλογή υπογραφών από βουλευτές και άλλες προσωπικότητες, το Κίνημα συνέβαλε στην αθώωση του Κορκμάζ από τις Γερμανικές αρχές με δύο Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

16 Ιουλίου –       Μετά από τηλεφωνική καταγγελία ότι στο σημείο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον Πρωταρά υπήρχαν κάλαθοι ανακύκλωσης και σκουπιδιών καθώς και αρκετά τούβλα στην άκρη του χώρου στάθμευσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να φορτιστούν, η Επαρχιακή Επιτροπή Παραλιμνίου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετέβηκε στο σημείο. Με ενέργειες του Επαρχιακού Γραμματέα Παραλιμνίου προς το Δήμο, ο χώρος καθαρίστηκε.

16 Ιουλίου –       Μετά από παράπονο που δεχθήκαμε για σκουπίδια παρά το συγκρότημα Sea Green Gardens στην Πύλα, μετέβηκε επιτόπου ο Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, οποίος μετά από συνεννόηση που είχε με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας, ο χώρος καθαρίστηκε.

29 Ιουλίου –      Μετά από παράπονο που δεχθήκαμε για παράνομη λειτουργία «πράσινου σημείου» στο Δήμο Αραδίππου και ενέργειες που λήφθηκαν από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Δήμος Αραδίππου μας ενημέρωσε πως ο χώρος έχει αποκατασταθεί και επιθεωρήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Καλαντάρι Ιουνίου

17 Ιουνίου –       Με παρεμβάσεις από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμό Κύπρου τις οποίες υποστήριξε δημόσια και κοινοβουλευτικά το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η προγραμματισμένη για τις 23 Ιουνίου συναυλία στο Lady’s Mile (περιοχή που φιλοξενεί ευάλωτα είδη πουλιών) έχει ευτυχώς αλλάξει χώρο και δεν θα πραγματοποιηθεί στο βιότοπο του Ακρωτηρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης έχει ζητήσει την εγγραφή σχετικού θέματος στη Βουλή.

19 Ιουνίου –      Μετά από πολλές ενέργειες  και επί τόπου επίσκεψη της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο χώρος πρασίνου απέναντι από τον τηλεοπτικό σταθμό Capital καθαρίστηκε.

19 Ιουνίου –      Επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος μετέβησαν στο χωριό Αλεθρικό Λάρνακας όπου γινόταν παράνομη απόρριψη σκυβάλων και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων και διαπιστώθηκε ότι έχει τερματιστεί η απόρριψη στο εν λόγω τεμάχιο και έχει αποκατασταθεί ο χώρος. Η επιθεώρηση αυτή έγινε μετά από καταγγελίες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Καλαντάρι Μαΐου

9 Μαΐου –          Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ενσωμάτωσε στο κείμενο των Περί ΓΕΣΥ (Εργαστήρια) Κανονισμών τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κινήματος σχετικά με τη διαπίστευση των συνεργαζόμενων κλινικών εργαστηρίων τα οποία βρίσκονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετικά με το φορέα που θα προβαίνει σε διαπίστευση στις περιπτώσεις που δεν θα την πραγματοποιεί ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Ποιότητας.

10 Μαΐου –        Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογία του Κινήματος – που υποστηρίχθηκε από την επιτροπή – που καθορίζει ότι οι οντότητες που θα πιστοποιούν τα άτομα που θα  μπορούν να χρησιμοποιούν προσβάσιμο σε αυτούς υλικό, χωρίς την άδεια του κατόχου δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, θα ορίζονται από διάταγμα του υπουργού και δεν θα είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

13 Μαΐου –        Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το χωράφι στην οδό Άννης Μαρίας στη Λεμεσό, που ήταν γεμάτο σκουπίδια, καθαρίστηκε από το Δημαρχείο Λεμεσού.

13 Μαΐου –        Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ο παράνομος σκυβαλότοπος που υπήρχε εδώ και χρόνια κοντά στο νοσοκομείο της  Κυπερούντας έχει καθαριστεί.

13 Μαΐου –        Μετά από πολλές παρεμβάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τα σκουπίδια στην Κοινότητα Κονιών στην Πάφο, έχουν καθαριστεί.

15 Μαΐου –        Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το άδειο οικόπεδο με σκουπίδια στην οδό Μερσινάκη στον Άγιο Αθανάσιο καθαρίστηκε.

31 Μαΐου –         Μετά από πολλές ενέργειες και επίσκεψη της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για σκουπίδια στα μονοπάτια της φύσης στον Αγρό, πήραμε απάντηση από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού ότι καθαρίστηκαν τα μονοπάτια.

31 Μαΐου –         Επιτυχία της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που μετά την παρέμβαση της στη διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών εγκρίθηκε κονδύλι για επιδιόρθωση της κατοικίας πρόσφυγα, στον Μούτταλλο.

Καλαντάρι Απριλίου

5 Απριλίου  –     Ψηφίστηκε πρόταση νόμου του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου που σκοπό είχε την τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμου, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βιολογικών προϊόντων και η προώθηση της παραγωγής ντόπιων γεωργικών, κτηνοτροφικών και μεταποιημένων προϊόντων που προκύπτουν από αυτά. Επιπρόσθετα σκοπός της πρότασης είναι η βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού της λαϊκής αγοράς, η ενδυνάμωση της  θέσης των παραγωγών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων κυπριακής προέλευσης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η ενίσχυση της διαφάνειας κατά τη διάθεση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές όσον αφορά την προέλευση και τη μέθοδο παραγωγής τους.

15 Απριλίου –     Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και δημοσιοποίηση για κομποστοποίηση σε πολυκατοικία στη Μέσα Γειτονιά από την διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας, ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς δήλωσε ότι στόχος του δήμου είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα υποστατικά στο πρόγραμμα κομποστοποίησης.

19 Απριλίου –     Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου για τους Κανονισμούς περί Αρχαιοτήτων έτσι ώστε οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος ή/και οι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να δικαιούνται δωρεάν είσοδο στα μουσεία και στα αρχαία μνημεία.

Καλαντάρι Μαρτίου

1 Μαρτίου –       Μετά από διαβήματα της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έκλεισε το παράνομο «πράσινο σημείο» στην Κοινότητα Λυθροδόντα, το οποίο είχε μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο σκυβαλότοπο.

1 Μαρτίου –       Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών  στον Προϋπολογισμό της Επιτροπής Σιτηρών η οποία αφορά δέσμευση του κονδυλίου που προνοείται για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου του μόνιμου προσωπικού της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου.

1 Μαρτίου –       Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων στον Προϋπολογισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία αφορά δέσμευση του ποσού  που προνοείται για την αγορά αυτοκινήτου για τις υπηρεσιακές ανάγκες της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

12 Μαρτίου –      Μετά από πολλές ενέργειες (ενός χρόνου), της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Δήμο Πάφου για καθαρισμό του σκυβαλότοπου στο Αναβαργός, ο χώρος έχει καθαριστεί από το Δήμο Πάφου.

22 Μαρτίου –      Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογία το Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών στον Προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας η οποία αφορά δέσμευση του ποσού που προορίζεται να καλύψει εφάπαξ φιλοδώρημα στον τέως Γενικό Διευθυντή του ΟΑΥ, ο οποίος αποχώρησε από τον Οργανισμό στις 30/11/2014. Για το εν λόγω θέμα εκκρεμεί δικαστική διαδικασία.

22 Μαρτίου –      Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογία του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών  στον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ η οποία αφορά δέσμευση  κονδυλίου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που κατανέμεται στα κονδύλια από την κρατική χορηγία ως αντιστάθμισμα απολεσθέντων εσόδων από διαφημίσεις.

9 Μαρτίου –       Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών και κατόπιν καθοριστικών παρεμβάσεων του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλική Αναστασιάδου ανακοίνωσε ότι παγώνει τις διαδικασίες για ανέγερση του πρατηρίου στην περιοχή Χρυσοσπηλιώτισσας στην Κ. Δευτερά.

28 Μαρτίου –     Μετά από παρέμβαση του κ. Γιώργου Περδίκη, μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσε, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προέβη στα απαραίτητα διαβήματα και αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του Ευρώ-Μεσογειακού Πληροφοριακού Συστήματος για το Νερό [Euro-Mediterranean Information System on know-how in the Water Sector – (SEMIDE-EMWIS)] δημοσίευση η οποία έκανε αναφορά στο έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, αναφέροντας τα κατεχόμενα ως «Βόρεια Κύπρος».

30 Μαρτίου –     Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δέχθηκε καταγγελία για πρόθεση της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, για ψέκασμα  της παρόδιας βλάστησης στην κοινότητα Ποταμιούς. Μετά από άμεση  κινητοποίηση και έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, απετράπη η συνέχιση του  ψεκάσματος της παρόδιας βλάστησης.

Καλαντάρι Φεβρουαρίου 2019

1 Φεβρουαρίου – Ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στους «Οι περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Συμπληρωμή, Μέγιστη Συμπληρωμή, Συνεισφορά Ι και Συνεισφορά ΙΙ) Κανονισμούς του 2019». Σκοπός της πρώτης τροπολογίας ήταν η διαγραφή της πρόνοιας με βάση την οποία παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να καθορίσει με απόφασή του κατηγορίες δικαιούχων ή περιπτώσεις δικαιούχων για τους οποίους το ύψος της μέγιστης συμπληρωμής ενδέχεται να καθοριστεί χαμηλότερο από εκατόν πενήντα ευρώ (€150). Θέση του Κινήματος είναι ότι ο καθορισμός ποσού χαμηλότερου των εκατόν πενήντα ευρώ (€150) για τις συμπληρωμές για κατηγορίες δικαιούχων ή περιπτώσεις δικαιούχων πρέπει να ρυθμίζεται νομοθετικά, μέσω κανονισμών που θα εγκρίνονται από τη Βουλή. Σκοπός της δεύτερης τροπολογίας ήταν η συμπερίληψη πρόνοιας βάση της οποίας όταν οι επαγγελματίες υγείας, τα μέλη πολιτικής άμυνας και τα μέλη άλλων ομάδων διάσωσης επισκέπτονται τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) εν ώρα καθήκοντος να μην καταβάλλουν συμπληρωμή.

1 Φεβρουαρίου – Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία η οποία κατατέθηκε από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη, η οποία τροποποιούσε το νομοσχέδιο περί Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και που εγκαθιδρύει, για τις Ευρωεκλογές, την αυτόματη εγγραφή Ε/Κ και Τ/Κ που αποκτούν το δικαίωμα εκλέγειν, κάνοντας χρήση ενός ενιαίου αρχείου, εκείνο του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού. Πρόκειται για μια πράξη υπέρ της δημοκρατίας η οποία προωθεί την ισότητα και ισονομία των πολιτών, δίνοντας το δικαίωμα του εκλέγειν σε όλους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαγράφοντας τη διάκριση που υπήρχε στο νόμο και αυξάνοντας τον αριθμό των πολιτών που δικαιούνται να ψηφίσουν.

1 Φεβρουαρίου – Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε και από τους 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη και κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, η οποία τροποποιούσε τον περί Αρχείου Πληθυσμού νόμο έτσι ώστε η τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και η πολιτογράφηση αλλοδαπών επενδυτών να επιτρέπονται υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται με Κανονισμούς που κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση και δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο παροχής της κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές.

15 Φεβρουαρίου – Ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών στους περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) (Τροποποιητικοί) Κανονισμούς του 2019 που διεύρυναν τη δυνατότητα των ασθενών να έχουν πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη.

15 Φεβρουαρίου – Ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στον Προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Η τροπολογία σκοπούσε στη δέσμευση του κονδυλίου, το οποίο προορίζεται να καλύψει τη δαπάνη που αφορά την αμοιβή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ εναντίον του οποίου εκκρεμεί διερεύνηση υπόθεσης ασυμβιβάστου.

21 Φεβρουαρίου – Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών λήφθηκαν μέτρα για ασφάλεια στο Γεφύρι Χατζήνας.

24 Φεβρουαρίου – Μετά από πολλές ενέργειες και δημόσιες καταγγελίες της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για καθαρισμό του σκυβαλότοπου στα Κονιά, ο χώρος έχει καθαριστεί από συνεργείο της κοινότητας.

25 Φεβρουαρίου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δέχθηκε καταγγελία για κακοποίηση σκύλου σε οικία στον Άγιο Δομέτιο. Μετά από τα διαβήματα της Επαρχιακής και την εμπλοκή του Δημαρχείου Αγίου Δομετίου, ο σκύλος τυγχάνει καλύτερης περιποίησης από τον ιδιοκτήτη του και η ποιότητα ζωής του έχει βελτιωθεί αισθητά.

Καλαντάρι Ιανουαρίου 2019

7 Ιανουαρίου – Μετά από ενέργειες της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού ξεκίνησε η τοποθέτηση ανελκυστήρα στο Θ’ Δημοτικό Σχολείο Καψάλου στη Λεμεσό για διευκόλυνση του ανάπηρου παιδιού που φοιτά στο σχολείο.

11 Ιανουαρίου – Μετά από ενέργειες και επί τόπου επίσκεψη της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στον οικισμό των Αθίγγανων στα Π. Πολεμίδια έγινε καθαρισμός του χώρου από τα σκουπίδια από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού.

20 Ιανουαρίου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δέχθηκε καταγγελία για έναρξη τοποθέτησης 4 πομπών κινητής τηλεφωνίας της Primetel σε πυλώνα ιδιοκτησίας του ΡΙΚ στην οδό Μουσών στην Αγλαντζιά. Μετά από την επιτόπου κινητοποίηση και διαβημάτων της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας και του Προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη, ξηλώθηκε ο πομπός και αποφεύχθηκε η τοποθέτηση περαιτέρω πομπών στην περιοχή.

22 Ιανουαρίου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και ο Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου κ. Παναγιώτης Μανώλη, μετά από καταγγελίες που δέχθηκαν για αλόγιστη απόρριψη παντός είδους αποβλήτων σε πάρκο στην οδό Κισσάβου στον Στρόβολο, έδρασε άμεσα κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε καθαρισμό, λύνοντας ένα πρόβλημα το οποίο προσπαθούσαν οι κάτοικοι της γειτονιάς να λύσουν εδώ και 3 μήνες.

23 Ιανουαρίου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά από παράπονα που δέχθηκε από κατοίκους του συνοικισμού Χρυσοσπηλιώτισσας στην Κ. Δευτερά, που αφορούσαν την έλλειψη ασφαλτικής επίστρωσης στο χώρο στάθμευσης τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές λίμνες μετά από κάθε βροχή, γεγονός που προκαλούσε οχληρία, προχώρησε σε διαβήματα προς τον κοινοτάρχη Κάτω Δευτεράς ο οποίος έλαβε τα κατάλληλα μέτρα.