Όπως επιβεβαιώθηκε και στις χθεσινές συναντήσεις του κ. Γιώργου Περδίκη στην Αθήνα με τον κ. Τσίπρα, κ. Κοτζιά και κ. Παυλόπουλο, η Ελλάδα παραμένει σταθερά δίπλα στην Κύπρο για μια βιώσιμη και στοιχειωδώς δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Και η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας επιβεβαιώνει ότι ορθώς η Ελλάδα επιμένει στην κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, ως ένα σημαντικό στοιχείο που θα κατοχυρώνει και θα ​ενισχύει την βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού ζητήματος. Αυτή η σταθερή θέση πρέπει να κρατηθεί χωρίς υποχώρηση από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – στη βάση της πάγιας πρακτικής της ελληνοκυπριακής ηγεσίας – έχει προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις προς τους Τουρκοκύπριους στα κεφάλαια της εσωτερικής διακυβέρνησης, με τη λογική προσδοκία ότι ανάλογη στάση θα κρατούσαν οι Τούρκοι στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Δυστυχώς σημειώνουμε ότι οι
​Τ/κ δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη θετική στάση στις διαπραγματεύσεις. Είναι προφανές ότι θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα σε ένα εφ´ όλης της ύλης παζάρεμα.

Σε ότι αφορά τη διάσκεψη της Γενεύης, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιμείνει στη ενεργή συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γεγονός ότι η Τουρκία – ως αναμενόταν- δεν αποδέχεται την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Αποτελεί σαφή απόδειξη της κακοπιστίας των Τούρκων και έτσι πρέπει να προβάλλεται διεθνώς και συνεχώς.
Δε συμφωνούμε με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αφήσει το θέμα “να πέσει στα μαλακά”.

Επαναλαμβάνουμε ότι το ενδεχόμενο της αποτυχίας πρέπει χρεωθεί στην πλευρά της Τουρκίας, αφού εμμένει στις προκλητικές της θέσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Αυτό όμως δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα γίνει αυτόματα και αυτονόητα, χωρίς την κατάλληλη αξιοποίηση από την πλευρά μας.