Καλαντάρι Ιανουαρίου

2 Ιανουαρίου – Μετά από επιστολή του κ. Γιώργου Περδίκη προς τον κ. Σωκράτη Χάσικο Υπουργό Εσωτερικών ημερομηνίας 29 Αυγούστου 2016 για απόρριψη των ιεραρχικών προσφυγών που αφορούν τις εγκαταστάσεις του πάρκου ζώων και πουλιών στους Αγίους Τριμιθιάς (Melios Zoo Park), ο Υπουργός μας απάντησε πως οι Ιεραρχικές Προσφυγές απορρίφθηκαν. Το Melios Park είναι πλέον και τυπικά παράνομο.

16 Ιανουαρίου – Μετά από πολλές ενέργειες και επιστολές της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού ο παράνομος σκουπιδότοπος που βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Ποταμιού και Ομόδους έχει περιφραχτεί ώστε να εμποδιστεί η ρίψη διαφόρων ειδών σκουπιδιών.

Καλαντάρι Φεβρουαρίου

6 Φεβρουαρίου – Ο Δήμος Στροβόλου αποφασίζει να απομακρύνει διαφημιστική πινακίδα που είχε τοποθετήσει σε χώρο πρασίνου στην οδό Χατζηιωσήφ μετά από διαμαρτυρία πολιτών και επιστολές του βουλευτή μας.
15 Φεβρουαρίου – Μετά από παρέμβαση του Επαρχιακού Γραμματέα Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σταμάτησε η παράνομη εκκοπή δρυών στο Στρουμπί.
23 Φεβρουαρίου – Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για καταγγελίες που δέχθηκε η Επιτροπή για απόρριψη μπετόν σε αργάκι στο Τσέρι, ο Δήμος Τσερίου μας ενημέρωσε πως άρχισε το καθάρισμα του ποταμού από το Δήμο και από την εταιρεία κατασκευής μπετόν

Καλαντάρι Μαρτίου

6 Μαρτίου – Μετά από παρέμβαση του Επαρχιακού Γραμματέα Πάφου Α. Ευλαβή, έγινε καθαρισμός του δρόμου αεροδρομίου – Πάφου από τους διοργανωτές του Μαραθωνίου που έγινε την Κυριακή 5/3/17. Οι διοργανωτές έστειλαν μήνυμα οι οποίοι μας ευχαριστούν για την παρέμβαση μας και απολογούνται γιατί δεν είχαν φροντίσει μετά το πέρας του Μαραθωνίου να μαζέψουν τα σκουπίδια που άφησαν πίσω τους.

8 Μαρτίου – Μετά από αίτημα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το θέμα που αφορά την ρύπανση του φράγματος Πολεμιδιών και τη χρήση του φράγματος για αθλοπαιδιές (προπονήσεις αθλητών θαλάσσιου σκι). Μετά τη σχετική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος αναστάληκε κάθε δραστηριότητα στον υδατοφράκτη Πολεμιδιών.

24 Μαρτίου – Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου υπερψηφίστηκε ομόφωνα τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για δέσμευση ποσού 7,1 εκατομμυρίων ευρώ από το συνολικό ποσό των 15,6 εκατομμυρίων που αφορούν επενδύσεις για τη CYTA HELLAS. Ο κ. Περδίκης για στήριξη της τροπολογίας ανέφερε ότι η βιωσιμότητα της CYTA HELLAS είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

29 Μαρτίου – Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε επιτέλους να εξετάσει τη δημιουργία ολιγομελούς ομάδας αστυνομικών, η οποία θα φροντίζει για τη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων. Η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε με εισήγηση των Οικολόγων το 2012 και από τότε, παρόλο που έχουν γίνει αρκετά διαβήματα προς υλοποίησή της, ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με την άρνηση των αρμοδίων.

29 Μαρτίου – Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας τελικά το παλιό ΓΣΠ πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Λευκωσίας. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μαζί με τους ενεργούς πολίτες, συνέλαβαν για την αποτροπή μιας παράλογης πολιτικής απόφασης και μας χαροποιεί ιδιαίτερα που ο χώρος του παλιού ΓΣΠ θα μετατραπεί σε ένα πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Καλαντάρι Απριλίου

11 Απριλίου – Με γνωμάτευση του το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αναφορά του Πρόεδρου Αναστασιάδη της πρότασης νόμου μας για τον περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικός) Νόμο του 2016, αναφορικά με τη σύγκρουση συμφερόντων αξιωματούχων του κράτους. Η πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι Οικολόγοι ισχύει και είναι συνταγματική.

24 Απριλίου – Μετά από πολλές ενέργειες και επί τόπου επισκέψεις της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού και του Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη για το θέμα εκκοπής υπερήλικων δέντρων στο χωριό Αρακαπάς λόγω διαπλάτυνσης δρόμου, έχουμε ενημερωθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ότι θα μελετηθεί σχέδιο μονοδρόμησης του εγκριμένου δρόμου ώστε να αυξηθεί το πλάτος του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα να σωθούν τα υφιστάμενα δέντρα.

Καλαντάρι Μαΐου


Μετά από πολλές προσπάθειες του κ. Περδίκη το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη σύναψη νέας συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα (Ιατρικό Κέντρο “το Παιδί») για την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες. Η συμφωνία του Υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα είχε λήξει από τις 31 Μαΐου 2016, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην παρακολούθηση και περίθαλψη της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών.

Καλαντάρι Ιουνίου

2 Ιουνίου – Μετά από ενημέρωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για παράνομο κόψιμο δέντρων στην Έγκωμη, άμεσα κλήθηκε στο χώρο η Αστυνομία και το Τμήμα Δασών, ενώ ταυτόχρονα κατέφτασε και λειτουργός του Κινήματος για την επιτόπια διερεύνηση του θέματος. Επιβεβαιώθηκε πως τόσο η κοπή των δέντρων όσο και η μεταφορά καυσόξυλων ήταν παράνομη και θα επιβληθεί πρόστιμο στον εργολάβο.

8 Ιουνίου – Μετά από ενέργειες του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη και της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού μας ενημέρωσε ότι ο αγωγός οικιακών λυμάτων στην κοινότητα Διερώνας έχει επιδιορθωθεί και έτσι σταμάτησε η διαρροή λυμάτων μέσα στον κύριο δρόμο της κοινότητας και σε κοντινό ρυάκι.

9 Ιουνίου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά από καταγγελίες, έδρασε άμεσα και σταμάτησε παράνομες επεμβάσεις από μπουλντόζα σε χαλίτικη γη στην κοινότητα Σανίδας.

12 Ιουνίου – Μετά από πολλές ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και του Προέδρου κ. Γιώργου Περδίκη λύθηκε ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα με την παρουσία και τη σίτιση γάτων στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΡΙΚ. Επιτέλους αποφασίστηκε η εφαρμογή προγράμματος προστασίας, ευημερίας και ελέγχου των γάτων με τη δημιουργία ειδικών χώρων σίτισης και προγράμματος στείρωσης.

16 Ιουνίου – Ψηφίστηκε η πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης για τα μικρά ζυθοποιεία. Σημειώνουμε ότι η πρόταση νόμου τέθηκε προς ψήφιση στην ολομέλεια αφού προηγήθηκε αρκετή προσπάθεια και επιμονή του βουλευτή Γιώργου Περδίκη να συζητηθεί το θέμα στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών. Ο νόμος δίδει κίνητρα στα μικρά ζυθοποιεία τα οποία έχουν ετήσια παραγωγή μπύρας μέχρι 100 εκατόλιτρα (100 χιλιάδες λίτρα). Το Κίνημα στηρίζει τις μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις.

19 Ιουνίου – Μετά από παρέμβαση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς τον Υπουργό Παιδείας για στήριξη του αιτήματος του Κ.Σ. Αλαμινού για τη συνέχιση λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Αλαμινού, ο Υπουργός Παιδείας μας ενημέρωσε πως αποφασίστηκε η συνέχιση του Δημοτικού Σχολείου για την επόμενη σχολική χρονιά.

22 Ιουνίου – Μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Στροβόλου του Κινήματος, κ. Πανίκου Μανώλη, το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου προχωρεί στην υιοθέτηση πρότασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου να άρει την απαγόρευση διακίνησης σκύλων στο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου.

22 Ιουνίου – Μετά από ενημέρωση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ότι θα κοπούν 33 φοίνικες από τον Δήμο Πάφου (παρά την υπεραγορά Παπαντωνίου), η Επαρχιακή Επιτροπή επικοινώνησε με το Τμήμα Δασών και αφού πήγε επιτόπου έκρινε ότι δεν έπρεπε να κοπούν και έτσι, αρνήθηκε να δώσει άδεια εκκοπής τους.

30 Ιουνίου – Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόταση νόμου «Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2016», η οποία κατατέθηκε από τον κ. Γιώργο Περδίκη. Σκοπός της πρότασης νόμου ήταν να τροποποιηθεί η διάταξη του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, σύμφωνα με την οποία κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας απαγγέλλεται το όνομα και άλλα στοιχεία των ψηφοφόρων που προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, τα οποία περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, έτσι ώστε να απαγγέλλεται μόνο το όνομα αυτών. Η προτεινόμενη ρύθμιση διαφυλάσσει τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων αφού δεν θα εκφωνείται πλέον μεγαλοφώνως ο αριθμός δελτίου ταυτότητας τους αλλά μόνο το όνομα αυτών. Η αρχική πρόταση των Οικολόγων ήταν να μην αναγγέλλονται καθόλου τα στοιχεία του ψηφοφόρου.