Η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, μιας συνήθειας της οποίας τα καταστροφικά αποτελέσματα κανείς δεν αμφισβητεί, αλλά παράλληλα συνεχίζουμε να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το 31% των Kυπρίων δηλώνουν καπνιστές, ενώ παρά τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, σήμερα, και μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου που περιλαμβάνει πιο αυστηρές πρόνοιες, οι χώροι εργασίας εξακολουθούν να πνίγονται στον καπνό.
Συγκεκριμένα, σε περισσότερους από τους μισούς χώρους εργασίας ο νόμος δεν τηρείται, εκθέτοντας τους πάντες, καπνιστές και μη στις επιπτώσεις του τσιγάρου.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως δεν αρκεί μια ετήσια αναφορά στις στατιστικές του καπνίσματος. Αυτές ουσιαστικά επιβεβαιώνουν εκείνο που παρατηρούμε στην καθημερινότητα μας. Την χωρίς συνέπειες, μη τήρηση του νόμου, την έλλειψη ουσιαστικών πολιτικών στήριξης της διακοπής του καπνίσματος και την απουσία αποτελεσματικής ενημέρωσης, ιδίως προς τις νεότερες ηλικίες.
Καλούμε άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που πέραν της αυτονόητης τήρησης του νόμου, περιλαμβάνουν και την ενίσχυση προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος, με ευρεία απεύθυνση, αλλά και την προστασία της νεολαίας από την καταστροφική αυτή συνήθεια.
Από την πλευρά μας, τονίζουμε για ακόμα μια φορά, πως ο αγώνας για καθαρό περιβάλλον και υγεία είναι συλλογικός και πρέπει να δίνεται από όλους μας, καθημερινά.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών