Στις 03 Μαΐου γιορτάζουμε και τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου είναι μια ευκαιρία για όλους μας να αξιολογήσουμε τη σημασία των  δικαιωμάτων  των δημοσιογράφων και των άλλων λειτουργών των μέσων ενημέρωσης, αλλά της ελευθερίας της έκφρασης, ως βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας.

Πλέον δυστυχώς είναι συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπουμε πράξεις και ενέργειάς που έχουν σκοπό να φιμωθεί η δημοσιογραφία και η ελευθεροτυπία.

Χώρες όπως η Τουρκία φιγουράρουν ανάμεσα στις πρώτες στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Πρόσφατο παράδειγμα και η δικαστική απόφαση για επιβολή ενός χρόνου φυλάκισης στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, ενώ, πολλοί Τούρκοι και Κούρδοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή και άλλοι σύρονται στα δικαστήρια.

Αυτή τη μέρα εκφράζουμε την στήριξη μας στον Σενέρ Λεβέντ και καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τη στάση της Άγκυρας που επιδίδεται σε μια επίδειξη εξουσίας και δύναμης κατά του Σενέρ Λεβέντ.

Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, της γνώμης, αλλά και στην λήψη και αναμετάδοση πληροφοριών και ιδεών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταπατούνται από κανένα.

Για να διασφαλιστεί η ελευθεροτυπία, επιβάλλεται να εφαρμοστούν προγράμματα οικονομικής στήριξης των εφημερίδων και των δημοσιογράφων και των άλλων μέσων ενημέρωσης για να μην είναι εξαρτώμενα από τα οικονομικά συμφέροντα. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η Ελευθεροτυπία και η ανεξάρτητη παρουσίαση ειδήσεων και διερευνητικών ρεπορτάζ από τα ΜΜΕ ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού κράτους.