Οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, κ. Γιουβάλ Στέινιτζ, πως είναι πολύ πιθανό, μέχρι το καλοκαίρι, να υπάρξει συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, προσγειώνει απότομα ορισμένους στη Λευκωσία.

Είναι καλές οι συχνές τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις για την ενέργεια, αλλά πρέπει να καταλήγουν και κάπου διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της Κύπρου.

Καλούμε τον κ. Αναστασιάδη να μας ενημερώσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον αγωγό ο οποίος θα ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας με την Ευρώπη. Ο αγωγός για τον οποίο φαίνεται να εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες μέλη όπως η Ιταλία. Όμως στις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού, το έργο μεταχρονολογείται με χρονικό ορίζοντα τα τέσσερα χρόνια.

Οι καθυστερήσεις όπως φαίνεται θα έχουν επιπτώσεις, αν το Ισραήλ επιλέξει να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία με την Τουρκία με σκοπό την υλοποίηση ενός αγωγού, ο οποίος μπορεί να είναι έτοιμος σε τρία χρόνια. Πρέπει να καταρτιστεί στρατηγικός σχεδιασμός για την αποτροπή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας- Ισραήλ, αν βέβαια η κυβέρνηση επιθυμεί κάτι τέτοιο. Το ερώτημα τίθεται λόγω του ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ ή ακόμα και του ΑΚΕΛ, αναφέρονται με θετικά σχόλια στην προοπτική του αγωγού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.