Καλοδεχούμενη η στάση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουντέρες, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα όπως ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό οι οποίες να είναι διαφορετικές, όπως είπε, από το παρελθόν.

Έχει διαφανεί πολλές φορές κατά το παρελθόν ότι ο κύριος Γκουντέρες στην προσπάθεια του να φανεί ουδέτερος δυστυχώς ετεροβαρεί προς την πλευρά της Τουρκίας. Αυτό συμβαίνει για ακόμα μια φορά καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν αρχίζουν λόγω της στάσης της Τουρκίας η οποία απειλεί την ΑΟΖ της Κύπρου, προωθεί μεθοδεύσεις για την Αμμόχωστο και πράττει ωσάν να της ανήκει η ανατολική Μεσόγειος. 

Επιπλέον εκφράζει την ανυπομονησία από μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας λόγω του γεγονότος, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει πρόοδος, κάνοντας λόγο για καταβολή προσπαθειών προς συμφωνία των όρων αναφοράς.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, μετά και τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στους χειρισμούς του όσον αφορά τα θέματα που άπτονται του Κυπριακού. Επαναλαμβάνουμε ότι απαιτείται άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα της Αμμοχώστου, τους σχεδιασμούς της Άγκυρας κατά της Κύπρου, τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και τη στάση που πρέπει να επιδείξει η κυπριακή ηγεσία στον ΟΗΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Προς τούτο ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης απέστειλε εχθές επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τον άμεσα να προβεί σε σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου.

Δείτε την επιστολή του κ. Περδίκη στον ΠτΔ