Την περασμένη εβδομάδα τιμήθηκε σε ειδική τελετή στο χωριό Καλοπαναγιώτης ο πρώην κοινοτάρχης για την προσφορά του στην κοινότητα. Στην παρουσία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, πολλών πρώην και νυν υπουργών, καναλαρχών και εκπροσώπων των κομμάτων, ο πρώην κοινοτάρχης παρέλαβε το χρυσό κλειδί της κοινότητας.

Όλα αυτά συνέβησαν καθώς καταφθάνουν καταγγελίες για νέες επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού από την τουριστική επιχείρηση του πρώην κοινοτάρχη.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι αρμόδιες αρχές έφεραν ένσταση κατά της εκ των υστέρων αδειοδότησης του βιολογικού σταθμού της συγκεκριμένης τουριστικής επιχείρησης ο οποίος κατασκευάστηκε εντελώς παράνομα μέσα στην κοίτη του ποταμού Σέτραχου, δηλαδή σε περιοχή προστασίας της Φύσης και του υδάτινου ρέματος.

Σε επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε στις 8.6.2021 από επιθεωρητές του Τμ. Περιβάλλοντος διαπιστώθηκε παράνομη απόρριψη επεξεργασμένων αποβλήτων από το βιολογικό σταθμό σε λάκκους στον ποταμό Σέτραχο.

Καταγγέλθηκε επίσης τουλάχιστον ακόμα μια περίπτωση διαρροής αποβλήτων στον ποταμό όταν έσπασε αγωγός λυμάτων.

Οι επιπτώσεις στο ευαίσθητο περιβάλλον του ποταμού και του φράγματος Καλοπαναγιώτη που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα πιο κάτω δεν έχουν ποτέ μελετηθεί.

Η προσφυγή της εταιρείας στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης του Τμήματος Πολεοδομίας να μην εγκρίνει εκ των υστέρων την άδεια για τον βιολογικό σταθμό των λυμάτων της τουριστικής εγκατάστασης, απέτυχε.

Εντούτοις παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου χρονολογείται από το Δεκέμβριο 2022 δεν έγινε καμία ενέργεια εκ μέρους των κυβερνητικών τμημάτων και της Νομικής Υπηρεσίας για εξασφάλιση διατάγματος κατεδάφισης του παράνομου βιολογικού σταθμού.

Σημειώνεται ότι το ίδιο το δικαστήριο στην απόφαση του εξέφρασε έκπληξη γιατί η Νομική Υπηρεσία δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον του Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της εξέτασης της ένστασης της εταιρείας.

Ίσως το γεγονός ότι ο πρώην κοινοτάρχης είναι προσωπικός φίλος του κ. Αναστασιάδη να είναι η εξήγηση.