Η ενδεχόμενη αναπομπή του νόμου για την αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο για τις Ευρωεκλογές, δεν είναι απλά ένα πισωγύρισμα, αλλά και μια ενέργεια ενάντια στη Δημοκρατία και μια πράξη ασεβούς στάσης απέναντι στα πολιτικά κόμματα που στήριξαν δια της ψήφου τους στο Κοινοβούλιο τον σχετικό νόμο.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, με την οποία αποκτούν δικαίωμα ψήφου όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού, δηλαδή εφαρμόζεται για τις ευρωεκλογές η αυτόματη εγγραφή των ψηφοφόρων, είναι μια πράξη υπέρ της δημοκρατίας η οποία προωθεί την ισότητα και ισονομία των πολιτών, δίνοντας το δικαίωμα του εκλέγειν σε όλους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυστυχώς υπάρχουν συγκεκριμένες πιέσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να προχωρήσει σε αναπομπή του νόμου που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής, μια πράξη η οποία αν μη τι άλλο θα είναι ασεβής προς τα ίδια τα πολιτικά κόμματα που στήριξαν την τροπολογία αυτή. Προφανώς κάποιοι ενοχλούνται που διευρύνεται το εκλογικό δικαίωμα και περισσότεροι Κύπριοι μπορούν να ψηφίσουν. Κάποιους τους ενοχλεί να ψηφίζουν οι πολίτες, τους βολεύει η αποχή και η πλήρης κομματικοποίηση των δημοκρατικών σωμάτων εκπροσώπησης του λαού. Κάποιους ίσως τους ενοχλεί που θα ψηφίσουμε μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι , γιατί έτσι χαλά το αφήγημα του διαχωρισμού. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε όσους κάνουν σκέψεις για αναπομπή της εν λόγω νομοθεσίας να πάψουν να ποδοπατούν την δημοκρατία για χάριν μικροπολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων, ως επίσης να σταματήσουν να προσβάλλουν την νοημοσύνη των κομμάτων που στήριξαν αυτή την τροπολογία. Οι πρακτικές δυσκολίες που προβάλλονται δεν είναι ανυπέρβλητες. Για όλα τα δήθεν προβλήματα που υπερπροβάλλουν κάποιοι υπάρχει λογική απάντηση. Οπού υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος. 

Με την υιοθέτηση και εφαρμογή της τροπολογίας προωθείται πλέον η ισότητα και ισονομία των πολιτών στο αναφαίρετο δικαίωμα τους να συμμετέχουν επί ίσοις όροις στη εκλογική διαδικασία. Τυχόν παραβίαση αυτών των αρχών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην προσφυγή στη δικαιοσύνη. 

Ως εκ τούτου, εντονότερο είναι και το κάλεσμα του Κινήματος προς τα κόμματα που στήριξαν την τροπολογία του κ. Περδίκη να διαμαρτυρηθούν και απευθυνόμενα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαιτήσουν να σταματήσει να ακούει όσους επιθυμούν την αναπομπή ενός νόμου που ψηφίστηκε για την ισότητα και την ισονομία στο δικαίωμα του εκλέγειν των Κυπρίων πολιτών.