Η προχειρότητα των κυβερνητικών νομοθετημάτων που αφορούσαν τις περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων (2012) αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς αναδείξαμε τα κατά συρροή λάθη της κυβερνητικής πολιτικής όπως οι αλόγιστες προαγωγές και οι προσλήψεις συμβούλων, η κατάργηση αποκοπών επιδομάτων αξιωματούχων και υψηλόμισθων δημοσίων υπάλληλων η παροχή πλουσιοπάροχων αποζημιώσεων και αποδοχών σε συμβούλους και νεοφανείς αξιωματούχους, η φορολογική αταξία κλπ .

Θυμίζουμε ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων δεν υποστηρίξαμε την συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των συντεχνιών των κυβερνητικών εργαζομένων (ΣΕΚ, ΠΕΟ) για επιτάχυνση της κατάργησης των αποκοπών με το επιχείρημα ότι αν υπάρχουν περισσεύματα δεν πρέπει να επιστραφούν σε μισθούς αλλά στις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού που δεινοπαθούν ακόμα. 

Αναμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκύψει από την πρόσφατη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου. Στο μεταξύ σε σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε τα θύματα αυτής της κατάστασης να είναι η ανάπτυξη, η κοινωνική πολιτική ή τα δικαιώματα άλλων πολιτών ή εργαζομένων. 

Ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών υποστηρίζουμε ότι οι θυσίες του λαού δεν μπορούν  να είναι μονόπλευρες. Θα πρέπει να προέρχονται αναλογικά από όλο το φάσμα των εργαζομένων. Παράλληλα θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα του λαού καθώς οι επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών με αφορμή την οικονομική κρίση είναι διαρκείς και καθολικές. Προσβάλλουν το βασικό πυρήνα των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων που κερδήθηκαν από σκληρούς αγώνες των προηγούμενων γενιών.

Όσον αφορά το θέμα της παραίτησης του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη για εμάς δεν έχει καμία σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Θεωρούμε ότι είναι λάθος να συνδέονται τα δυο θέματα. Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης πρέπει να παραιτηθεί γιατί το πόρισμα της τριμελούς ανεξάρτητες ερευνητικής επιτροπής του απέδωσε την κύρια ευθύνη για το κλείσιμο του Συνεργατισμού. 

Σημειώνουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που το ΔΗΚΟ φέρνει στη δημοσιότητα και προτάσσει το θέμα της παραίτησης του κ. Χάρη Γεωργιάδη. Πέρσι το ΔΗΚΟ συνέδεσε την παραίτηση του κ Γεωργιάδη με την έγκριση της συμφωνίας για τον ενταφιασμό του Συνεργατισμού και τα νέα δρακόντεια μέτρα για τις εκποιήσεις. Τελικά συναίνεσε χωρίς να παραιτηθεί ο Υπουργός.

Αυτή η τακτική δεν βοηθά κανένα άλλον  εκτός από την κυβέρνηση. Η παραίτηση του κ. Γεωργιάδη είναι εκ των ων ουκ άνευ και δεν έχει σχέση με τη συναίνεση μας στα μέτρα που θα φέρει ενώπιον της βουλής η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών κινδύνων από την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για τις αποκοπές των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων.