Ποιος κάνει, τελικά, κουμάντο στην Πάφο;
Η Μητρόπολη Πάφου επιθυμεί -εδώ και χρόνια- να ανεγείρει καθεδρικό ναό εντός του δημόσιου κήπου της πόλης. Η πλειονότητα των δημοτών αντιτίθεται. Το ΕΤΕΚ τονίζει πως ένα τέτοιο σενάριο θα έπρεπε να απορριφθεί άμεσα, καθώς απειλεί έναν μεγάλης αξίας δημόσιο χώρο. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, σε συνεδρία που πραγματοποιεί στις 21 Μαρτίου, τάσσεται τελικά -κατά πλειοψηφία- εναντίον της ανέγερσης ναού εντός του δημόσιου κήπου.
Και εκεί που οι πολίτες νόμισαν ότι έκλεισε -επιτέλους- αυτό το θέμα (που πηγαινοέρχεται εδώ και μια δεκαετία), μαθαίνουν ξαφνικά ότι ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ, Βάσος Δημητρίου, αποφάσισε να το επαναφέρει προς συζήτηση στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Στις 21 Μαρτίου η δημοτική ομάδα της ΕΔΕΚ είχε ταχθεί κατά της ανέγερσης του ναού, αλλά τώρα -σύσσωμη- τάσσεται υπέρ της πρότασης για εκ νέου συζήτηση του θέματος στην επόμενη ολομέλεια του Σώματος. Και διερωτάται ο αδαής Παφίτης: Τι μεσολάβησε σε διάστημα δύο εβδομάδων και το «όχι» έγινε «ναι» υπό προϋποθέσεις; Τους «κατσάδιασε» ο μητροπολίτης Πάφου; Ή μήπως τους έταξε μερικές ψήφους παραπάνω για την πολυπόθητη έκτη έδρα στην Ευρωβουλή; Και στην τελική, ποιος «κυβερνά» στην Πάφο; Οι δημοτικές Αρχές ή οι εκκλησιαστικοί άρχοντες;
Είσαι στο Δημοτικό Συμβούλιο επειδή σε εμπιστεύτηκαν και σε εξέλεξαν οι δημότες της πόλης σου και -υποτίθεται- ότι είναι για το δικό τους καλό που λαμβάνεις αποφάσεις. Όταν ξεπουλάς την αξιοπρέπεια της ίδιας της πόλης και πας κόντρα στο κοινό συμφέρον των πολιτών, παραμερίζοντας περιβαλλοντικές γνωματεύσεις και πολεοδομικές μελέτες, τότε ποιος ο λόγος να είσαι δημοτικός σύμβουλος;
Ο δημόσιος κήπος είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου που έχει απομείνει στην Πάφο και η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη. Γι’ αυτό και θα ‘πρεπε πάση θυσία να προστατευτεί και να ενισχυθεί κατά τρόπο που να μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο από τους πολίτες. Το να επιμένουν κάποιοι στην ανέγερση καθεδρικού ναού ή μικρότερου κτίσματος -αλλά και πάλι κακέκτυπο βυζαντινού ναού, με τρούλους και υπερυψωμένα κωδωνοστάσια- θα είναι σαν να ιεροσυλούν, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τον χώρο και την αισθητική της πόλης της Πάφου.
Κρατικοί φορείς και υπηρεσίες, οργανωμένα σύνολα, πλήθος δημοτών, αλλά και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάφου είπαν «όχι» σ’ αυτή την ανέγερση. Καλό θα ήταν, λοιπόν, ο μητροπολίτης Πάφου να τους λάβει -επιτέλους- υπόψη και να σταματήσει να μεθοδεύει ανατροπή των αποφάσεων.
Το ΕΤΕΚ είναι διατεθειμένο να αναλύσει και να τεκμηριώσει τη θέση του, αλλά και να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε διαδικασίες για την εναλλακτική χωροθέτηση του καθεδρικού ναού, μέσω της ανταλλαγής γης, η οποία είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί προ δεκαετίας. Και οι Εδικίτες δημοτικοί σύμβουλοι, που αποφασίζουν μια έτσι και μια γιουβέτσι μη τυχόν και δυσαρεστήσουν -παραμονές εκλογών- τα εκκλησιαστικά δώματα, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Το μόνο που μένει είναι να μας αποδείξουν -και εμπράκτως- ποιος είναι αυτός που όντως κάνει κουμάντο στην Πάφο.