Η Τουρκία, αφού οδήγησε στο ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, συνεχίζει στον ίδιο προκλητικό τόνο, να τοποθετείται ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην προοπτική της να λειτουργήσει ως φυσιολογικό κράτος, δηλαδή ως ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Η επιμονή της Τουρκίας στην αναβολή του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνει πλέον ξεκάθαρα τις προθέσεις της: Οι Τούρκοι επιδιώκουν το ρόλο του τοποτηρητή της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής. 

Γι αυτό με κάθε τρόπο τορπίλισαν τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα και για τον ίδιο λόγο θα συνεχίσουν να το κάνουν, όσο η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται διαρκώς έτοιμη για νέες υποχωρήσεις.

Είναι πράγματι λυπηρό να ακούγονται φωνές ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα -ακόμα και από πολιτικούς αρχηγούς- που ζητούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη περαιτέρω υποχωρήσεις έναντι της τουρκικής βουλιμίας. Ξεχνούν ότι λόγω τέτοιου είδους συμβουλών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε νέες, ατελέσφορες υποχωρήσεις στο Κραν Μοντάνα.

Οφείλουμε άμεσα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να επανακαθορίσουμε τη στρατηγική μας, στη βάση ενός νέου, ενιαίου, συλλογικού σχεδίου. Σε αυτή την κατεύθυνση το Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική αφετηρία. Δεν επιτρέπεται πλέον σε κανέναν να καλλιεργεί αυταπάτες στον Κυπριακό λαό.