Ο σημερινός προπηλακισμός του συνεργείου του Τμήματος Δημοσίων Έργων και η παρέμβαση της Αστυνομίας σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι άγριες διαθέσεις – όπως καταγγέλθηκε – ομάδας κατοίκων της κοινότητας Ζυγίου, δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα μιας πολιτισμένης χώρας. Για όσους μάλιστα ντύνουν με πατριωτικό ένδυμα τέτοιου είδους συμπεριφορές, να τους θυμίσουμε ότι οι έννοιες «φιλοξενία» και «άσυλο» είναι αρχαίας ελληνικής προέλευσης.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τα μηνύματα που έστειλαν με τις συμπεριφορές τους κάποιοι κάτοικοι της κοινότητας. Οι κάτοικοι Ζυγίου, είναι οι ίδιοι πρόσφυγες και έφτασαν εκεί κατατρεγμένοι από τους Τούρκους εισβολείς. Ως εκ τούτου είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να δείξουν εν τέλει περισσότερη ευαισθησία, κατανόηση και αλληλεγγύη και όχι να λειτουργούν επηρεασμένοι από ακραίες μισαλλόδοξες αντιλήψεις.

Γνωρίζουμε ότι η κοινότητα ζητούσε από χρόνια την αξιοποίηση του χώρου του παλιού στρατοπέδου για κοινωφελείς υπηρεσίες και ειδικότερα για την ανέγερση αίθουσας αθλοπαιδιών για τα παιδιά της συγκεκριμένης περιοχής. Οπωσδήποτε είναι μία καλή σκέψη αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την όποια ακραία συμπεριφορά. Σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στον ίδιο χώρο και σε συνέργεια με το κέντρο φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή την απόφαση της Κυβέρνησης για ανέγερση καταφυγίου προστασίας ασυνόδευτων παιδιών. Ως λαός που βίωσε από πρώτο χέρι την προσφυγιά, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε την απόφαση για δημιουργία ενός φιλικού για την κοινωνία κέντρου φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών.