Το περιστατικό απαγωγής πολιτών γιατί δήθεν έχουν εισέλθει σε στρατιωτική ζώνη είναι μια ακόμη πράξη που αποδεικνύει τις προθέσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο. Ενώ κάθε έκθεση του ΟΗΕ για το Κυπριακό επαναλαμβάνει την έκκληση προς την Τουρκία να υποχωρήσει από τα Στροβίλια, εγκαταλείποντας τις θέσεις που κατέλαβε μονομερώς στις 30 Ιουνίου 2000, ο τουρκικός στρατός επέλεξε να εντείνει την ένταση επεμβαίνοντας στην Νεκρή Ζώνη και θέτοντας υπό κράτηση πατέρα και γιο που πήγαν στην περιοχή για να δουν την περιουσία της οικογένειας. Λαμβάνοντας υπόψη και την απαγωγή των Αιγυπτίων ψαράδων μόλις την περασμένη βδομάδα, προκαλούνται πολλά ερωτηματικά τόσο για τη χρονική στιγμή που οι Τούρκοι προκάλεσαν το περιστατικό, αλλά και τις αληθινές προθέσεις τους.

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφει από την Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και αναμένονται σημαντικές επαφές για την επανέναρξη των συνομιλιών, μπορεί ο καθένας να ισχυριστεί ότι η χρονική στιγμή που επέλεξε η Τουρκία να κατάσχει κυπριακό αλιευτικό σκάφος και να συλλάβει πολίτες στην Νεκρή Ζώνη δεν είναι τυχαία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε άμεσα την Κυπριακή Κυβέρνηση, μαζί με τα διαβήματα προς απελευθέρωση των δύο απαχθέντων Ελληνοκυπρίων από την Σωτήρα, να καταγγείλουν το περιστατικό τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πολιτική των απειλών, των εκφοβισμών και της αιχμαλωσίας είναι μεν προσφιλής  προς την Τουρκία, ωστόσο δεν βοηθά στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Μάλλον προδιαθέτει για την μετά τη λύση κατάσταση της ομηρίας και της επικυριαρχίας. Ότι παθαίνουν σήμερα οι Τουρκοκύπριοι προορίζεται να παθαίνουν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών με διατήρηση των προνοιών εγγύησης του νησιού από τρίτους.