Μας βρίσκουν σύμφωνους τα όσα φαίνεται να συμφωνήθηκαν στη χθεσινοβραδινή Διάσκεψη του Βερολίνου. Η κατάπαυση του πυρός, το εμπάργκο όπλων, η δημιουργία επιτροπής που θα επιβλέπει την κατάσταση στην περιοχή, ο αυστηρός έλεγχος και το γεγονός πως ξένες δυνάμεις δεν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές, δίνουν μια αίσθηση ελπίδας για την περιοχή.

Θετικά τα όσα αποφασίστηκαν στη χθεσινοβραδινή Διάσκεψη του Βερολίνου, εάν και εφόσον αυτά εφαρμοστούν. Ιδιαίτερα τίθεται το ερώτημα αν η συμφωνία θα γίνει σεβαστή από την Τουρκία η οποία ετοιμάζεται να στείλει χιλιάδες τζιχαντιστές από τη Συρία ως «εθελοντές» στο πλευρό της μιας πλευράς των αντιμαχόμενων στη Λιβύη.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν τα επόμενα βήματα του νεοσουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος αν και παρουσιάζεται ως «περιστερά της Ειρήνης» δεν παύει από το να είναι ένας διεθνής ταραξίας και γεράκι του πολέμου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και ευελπιστούμε επιτέλους να ανοίξει τα μάτια της η διεθνής κοινότητα και κυρίως να αποδείξουν ότι μπορούν να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων και τη κάθε ξένη επέμβαση στη Λιβύη.