Όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη για λήψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Εκείνο όμως που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες είναι ότι τα νέα μέτρα που επέβαλαν οδηγούν δεκάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο και εκατοντάδες εργαζομένους στην ανεργία.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, καλείται να προβεί άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις και να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τα νέα μέτρα, τα οποία βρίθουν από αντιφάσεις, ασάφειες και προχειρότητα.

Περαιτέρω το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εισηγείται:

  1. Η κυβέρνηση να τεκμηριώσει όλες τις αποφάσεις για τα νέα μέτρα ώστε να εξηγούνται στους πολίτες οι λόγοι που παραμένουν ανοιχτοί χώροι αυξημένου κινδύνου επιμόλυνσης και χώροι συνωστισμού και κλείνουν χώροι αθλητισμού/πολιτισμού.
  1. Να αξιοποιηθούν οι εθελοντές Πολιτικής Άμυνας, Ερυθρού Σταυρού και άλλοι για εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τους σωστούς τρόπους προστασίας από τον COVID – 19.
  1. Να ενισχυθεί η ομάδα διαχείρισης του τηλεφωνικού κέντρου, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών που αναμένουν άμεσα απαντήσεις.
  1. Να δίνεται η δυνατότητα αποστολής αυτόματων επιστολών σε όσους βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό με σαφείς οδηγίες για σωστή διαχείριση της κατάστασης.
  1. Αυτόματη βεβαίωση από το Υπουργείο Υγείας για υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό για να μην χρειάζεται η αποστολή αιτήσεων.
  1. Ενίσχυση της συμβουλευτικής επιτροπής για τον κορωνοϊό με κοινωνιολόγους. Θεωρούμε πως η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας απαιτεί στήριξη από εξειδικευμένους κοινωνιολόγους.

Σίγουρα η επιδημιολογική μας εικόνα δεν αφήνει κανένα περιθώριο χαλάρωσης. Η Κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αποτελεσματική και άμεση αναχαίτηση της πανδημίας, αλλά με τεκμηρίωση και πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βίντεο δηλώσεων: https://youtu.be/unocv0K9EaQ