Δήλωση κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής

Το 1988 με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Οι ασθενείς με HIV λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη Γρηγόριο Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, εφόσον είναι η μόνη εξειδικευμένη κλινική σε όλο το νησί. Ασθενείς από όλη την Κύπρο δηλαδή, αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Λάρνακα εφόσον δεν έχουν άλλη επιλογή και αυτό είναι κάτι που το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε ήδη να έχει λύσει.

Πέραν τούτου η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κλινική. Έχουν μόνο δύο γιατρούς εκ των οποίων ο ένας ασκεί καθήκοντα διευθυντή με αυξημένες υποχρεώσεις. Το χειρότερο όμως είναι πως σε συζήτηση που έγινε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν από δυο βδομάδες, αναφέρθηκε ότι τον δεύτερο γιατρό που δουλεύει με οροθετικά άτομα – με άτομα δηλαδή που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα – τον στέλνει το Υπουργείο Υγείας δυο φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο αναφοράς στην Αμμόχωστο για διαχείριση ασθενών με κορωνοϊό. Τις υπόλοιπες βρίσκεται με τους οροθετικούς. Αυτή είναι μια πρακτική που δεν μπορεί να συνεχιστεί και καλούμε τον Υπουργό Υγείας να την τερματίσει άμεσα. Δεν μπορεί να θέτει σε περαιτέρω ρίσκα τα άτομα με HIV.  

Οι αναλύσεις που γίνονται κάθε βδομάδα για έλεγχο του ιικού φορτίου, είναι προγραμματισμένες για κάθε Πέμπτη, με αποτέλεσμα να γίνεται συνωστισμός. Θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνονται δυο φορές τη βδομάδα.

Η καθιέρωση ενός οικονομικού κινήτρου για οροθετικά άτομα είναι κάτι το οποίο αξιολογείται θετικά, ωστόσο το ποσό είναι αρκετά χαμηλό. Αναμέναμε από το Υπουργείο Υγείας να εξετάσει την αύξηση του ποσού μέσα από τους νέους προϋπολογισμούς, αλλά δυστυχώς δεν εντοπίσαμε τέτοια πρόθεση.

Ακόμα, ενημερωνόμαστε ότι ενώ υπάρχουν νέα φάρμακα δεν παρέχονται, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς ακόμα περισσότερο.

Μας απασχολεί επίσης, το ζήτημα διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων. Έχουμε δεχτεί καταγγελίες για περιπτώσεις όπου καταγράφηκε στο σύστημα του ΓΕΣΥ το όνομα του οροθετικού ατόμου χωρίς να προστατεύεται η ανωνυμία.

Σε σχέση με το καθεστώς εργασίας επικρατεί προκατάληψη. Δεν νοείται να απαιτείται εξέταση HIV για να προσληφθεί κάποιο άτομο στη δημόσια υπηρεσία.  Επίσης, υπάρχει ένα σχέδιο στο δημόσιο σύμφωνα με το οποίο έχουν προτεραιότητα τα οροθετικά άτομα για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Η τελευταία φορά που εργοδοτήθηκε κάποιος και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο ήταν πριν από εννέα χρόνια.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών βρίσκεται διαχρονικά στο πλάι των οροθετικών ατόμων και υπενθυμίζει πως η πρόληψη, προφύλαξη, η σωστή ενημέρωση αλλά και η εξέταση σώζουν ζωές. Ζητάμε από την πολιτεία να χειριστεί τα οροθετικά άτομα με σεβασμό και να προστατεύσει πλήρως τα ανθρώπινα τους δικαιώματα.

Βίντεο δηλώσεων: https://youtu.be/SGhr62F-daY