Σκάνδαλο μεγατόνων ετοιμάζεται στην Πάφο και συγκεκριμένα στο Δήμο Γεροσκήπου, όπου γνωστή εταιρεία, αφότου έλαβε το 2008 πολεοδομική άδεια για ενιαία ανάπτυξη σε 1.120 σκάλες γης, και ενώ η περιοχή αναδασμού – που ήταν τότε με συντελεστή δόμησης 6% – μετατράπηκε σε οικιστική περιοχή, αυξάνοντας και τους συντελεστές δόμησης σε 60-90%, τώρα έρχεται να ζητήσει παρέκκλιση αξιώνοντας περισσότερα, χωρίς ωστόσο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Το θέμα είχε οδηγηθεί τότε στη Βουλή και έγινε μεγάλη αναστάτωση για την μετατροπή μιας γεωργικής  περιοχής αναδασμού σε περιοχή οικιστικής ανάπτυξης. Λόγω αυτής της υπόθεσης η τότε Κυβέρνηση εφηύρε τον πολεοδομικό όρο της «ενιαίας ανάπτυξης» τον οποίο εισήγαγε σε συγκεκριμένες ελάχιστες περιοχές της Κύπρου στα τοπικά σχέδια προκειμένου να ευνοηθούν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Τα πολεοδομικά κόλπα και τις αλχημείες του τέλους της δεκαετίας του 2000 διέκοψε η παγκόσμια κρίση στην αγορά ακίνητων και η οικονομική κρίση στην Κύπρο που οδήγησε στην κατάρρευση του τραπεζικού τομέα λόγω και της αλόγιστης έκθεσης του στην αγορά ακινήτων.

Τώρα αυτοί που ευθύνονται – κατά κάποιο τρόπο για την οικονομική κρίση – επανέρχονται και ζητούν και τα ρέστα.

Μετά από 13 χρόνια απραξίας, η εταιρεία ζητεί όπως το 20% του πρασίνου που έπρεπε η ίδια να διαμορφώσει, όπως χωροθετηθεί στο νότιο μέρος της ανάπτυξης και όχι κατά αναλογία στις 250 σκάλες, αλλά σε τεμάχιο που επιθυμεί να πωλήσει στην Τράπεζα Κύπρου με του συντελεστές δόμησης της άδειας που είχε εξασφαλίσει ήτοι πέραν του 100%, εναντι χρεών της εταιρείας στην συγκεκριμένη Τράπεζα.

Ακόμη ζητά όπως αναγνωριστούν το νοσοκομείο Ίασις και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, που κατασκευάστηκαν μέσα στα όρια του Δήμου  Πάφου από την ίδια εταιρία ως αναπτύξεις που όφειλε η εταιρεία να κατασκευάσει στον χώρο της ενιαίας ανάπτυξης δηλαδή στην περιοχή Νεάπολη.

Οι αξιώσεις και παρεκκλίσεις που ζητά η εταιρεία μυρίζουν από μακριά σκάνδαλο. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να απορρίψουν τα αιτήματα της εταιρείας – με τις ήδη εξόφθαλμες παραχωρήσεις – και να απαιτήσουν όπως εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Καλούμε τον Γενικό Ελεγκτή να εξετάσει ακόμα μια περίπτωση όπου η καλή αρδευομένη γεωργική γη μετατρέπεται σε μπετόν και κέρδη για τους ολίγους.