Υπό την πίεση ποιων και για εξυπηρέτηση ποιων συμφερόντων η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για την εφαρμογή του συστήματος 5G άρον άρον μέσα στον Ιούλιο,  χωρίς να προηγηθεί δημόσιος διάλογος και διαβούλευση, όπως δημόσια δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης;

Η προχθεσινή ανακοίνωση του Υφυπουργείου Καινοτομίας και έρευνας μας δημιουργεί πολλά ερωτήματα και απορίες.

Από τη μία έχουμε τους αγνώστους νυχτοβάτες που καίνε κεραίες και άλλο τηλεπικοινωνιακό υλικό και από την άλλη τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αρνούνται να συμμορφωθούν με την υφιστάμενη νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι περίπου το 60-70% των υφιστάμενων σταθμών βάσης των εταιρειών τηλεπικοινωνιών δεν καλύπτονται από πολεοδομική και οικοδομική άδεια. Περιμέναμε από την Κυβέρνηση μια σώφρων αντιμετώπιση της κατάστασης, μακρά από ακραίες και φανατικές τοποθετήσεις.

Αντί όμως  η Κυβέρνηση να βελτιώσει την υφιστάμενη νομοθεσία και να βρει τρόπους εφαρμογής της,  αντί να εκσυγχρονιστεί η ίδια εισάγοντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση όπως έκαναν αλλά κράτη με τη χρήση της μέχρι σήμερα τεχνολογίας, σπεύδει να είναι από τις πρώτες χώρες που θα αδειοδοτήσει τη λειτουργία συστήματος 5G που θα καλύπτει μάλιστα όλη την ελεύθερη Κύπρο, χωρίς καμία επιφύλαξη ή μέτρο προφύλαξης.

Αρνείται η Κυβέρνηση να μπει σε διάλογο με επιστήμονες και ομάδες πολιτών που ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την κατάχρηση των ηλεκτρομαγνητικών τεχνολογιών (με αποκορύφωμά το 5G).  Δυστυχώς η κυβέρνηση υιοθέτησε την ακραία θέση ορισμένων που στηρίζεται στους αφορισμούς και στο «δίκαιο του ισχυρού».

Εκφράζουμε την λύπη μας γιατί ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση επέλεξε την επιβολή δια της ισχύος αντί του διαλόγου και της συνεννόησης.