Το θέμα των ΜΕΔ / ΠΕΠ η αλλιώς γνωστό και ως λίστα Γιωρκάτζη έχει καταντήσει πλέον φαρσοκωμωδία, η Βουλή όπου αρχικά ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας, τώρα η απόφαση της δημοσιοποίησης είναι αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Εμείς από το 2015 αγωνιζόμασταν για να κατατεθούν στη Βουλή στοιχεία που αφορούν τις διαγραφές δανείων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Δυστυχώς αόρατα χέρια έκλειναν το δρόμο για πέντε ολόκληρα χρόνια. Τρία χρόνια αρνείτο η κ. Γιωρκάτζη να καταθέσει τα στοιχεία στη Βουλή. Κι όταν αποφάσισε να καταθέσει μια κάποια λίστα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Συλλούρης αποφάσισε να την επιστρέψει πίσω.

Το θέμα της δημοσιοποίησης το δημιούργησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να αρνηθεί να δώσει τη λίστα για έρευνα και διερεύνηση στους βουλευτές. Εφάρμοσε μια σειρά από μεθοδεύσεις – που είχαν κόστος για τη Βουλή και την καλή έξωθεν μαρτυρία της – προκειμένου να μην φτάσει ποτέ η λίστα στα χέρια των βουλευτών. Απείλησε με άμεση δημοσιοποίηση προκειμένου να εξαναγκάσει τους βουλευτές να μην ασχοληθούν με τα στοιχεία της λίστας. Κι όταν η Βουλή – μέσα σε ένα όργιο από γελοίες καταστάσεις – αποφάσισε ομόφωνα την άμεση δημοσιοποίηση της, θυμήθηκε ότι πρέπει να περάσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως δηλώνει ούτως ή άλλως ότι δεν πρόκειται να τη δώσει στη δημοσιότητα, “ο κόσμος να χαλάσει “. 

Γι’ αυτό και εμείς καλούμε όλους τους βουλευτές και τους Υπουργούς να αποποιηθούν οποιουδήποτε δικαιώματος προσωπικών δεδομένων και να συγκαταθέσουν στη δημοσιοποίηση της λίστας που αφορά βουλευτές και Υπουργούς και οποίων άλλων στοιχείων συλλέγουν από τις αρμόδιες αρχές πχ Γενικό Ελεγκτή.  

Λυπούμαστε που ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Συλλούρης αντί να αναλάβει την ευθύνη της δημοσιοποίησης της λίστας αναζητά σωσίβιο στην προεδρική αναπομπή, προειδοποιώντας ότι ο ίδιος αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του ως Πρόεδρος του σώματος.  Αυτές οι συμπεριφορές γελοιοποιούν τους θεσμούς δίνοντας την αίσθηση ότι «παίζεται» ένα θέατρο σκιών, και ότι υπάρχει μια προσυνεννόηση μεταξύ Κυβέρνησης και προεδρίας βουλής.