Η νέα έκθεση «χαστούκι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα η Κύπρος βρίσκεται πίσω σε όλους τους στόχους διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ανακύκλωσης και το 10% υγειονομικής ταφής των αστικών αποβλήτων που είχε μέχρι το 2025.

Άκρως ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που καταγράφονται από την Κομισιόν για τις εκθέσεις για την Κύπρο, καθώς διαφαίνεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία διαβιβάζει αντιφατικά και λανθασμένα στοιχεία με αποτέλεσμα να μην καταδεικνύεται το πραγματικό και μεγαλύτερο μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως για ακόμη μια φορά η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται εκτεθειμένη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραμένοντας στις εξαγγελίες, χωρίς να τεθούν σε προτεραιότητα οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ. Η κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι η χειρότερη όλων των εποχών.

Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τους αρμόδιους φορείς αντί να προωθούν και να επενδύουν στην ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων στη βάση της Κυκλικής Οικονομίας, να συντηρούν εις βάρος του φορολογούμενου πολίτη ένα αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που μέρος του είναι και η μονάδα ΧΥΤΥ της Κόσιης.

Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε πως η κρίση αυτή δεν αντιμετωπίζεται άμεσα αλλά χρειάζεται σταδιακή προεργασία για επίτευξη του στόχου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να εισακούσουμε τις συστάσεις της ΕΕ και να ξεκινήσουμε άμεσα τη δράση, αλλά και να εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτυπώνει τη ζοφερή πραγματικότητα και αποτελεί ταυτόχρονα μία επείγουσα υπενθύμιση.