Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Οικοαγροτικός έχει θέσει επί τάπητος το κρίσιμο θέμα της εξαφάνισης των μελισσών από την αλόγιστη και παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων και βιοκτόνων, μια δραστηριότητα καταστροφική, με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. 

Ο Οικοαγροτικός μετά από πάμπολλες καταγγελείες που δέχθηκε από αγρότες για ψέκασμα χόρτων, αναγκάζεται να επανέλθει εκ νέου στο μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί τους συμπολίτες μας και υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο του ψεκάσματος της βλάστησης με δηλητηριώδη ζιζανιοκτόνα και ειδικότερα από τις διάφορες τοπικές αρχές. 

Από τον αγροτικό κόσμο, πλήττονται ιδιαίτερα οι βιοκαλλιεργητές και οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι παρουσιάζουν ζημιές ως προς την σοδειά τους, λόγω της αλόγιστης χρήσης χημικών από ασυνείδητους γεωργούς και κοινοτικά συμβούλια. Πληθυσμοί ωφέλιμων εντόμων χάνονται, γεωργικά προιόντα ποτισμένα με κοκτέηλ φυτοφαρμάκων καταλήγουν στο πιάτο μας, η γεύση φρούτων και λαχανικών πλέον «χάθηκε», η αγνότητα στην καλλιέργια μας πλέον εξαφανίστηκε. 

Ενώ οι περισσότεροι δήμοι και κοινότητες έχουν υιοθετήσει προ πολλού την εισήγηση μας και χρησιμοποιούν μηχανικά ή χειρωνακτικά μέσα για τον περιορισμό της χαμηλής βλάστησης κατά μήκος των δρόμων, σε πάρκα και χώρους πρασίνου, παρατηρήθηκε πως τοπικά συνεργεία εξακολουθούν επανειλημμένως να χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα για να αντιμετωπίσουν την “ανεπιθύμητη” βλάστηση. Σε μια άλλη εποχή, τα χόρτα της υπαίθρου, αξιοποιούνταν στο έπακρο από τους αγρότες. Στις μέρες μας δυστυχώς η επαφή με την υγιή γεωργία και κτηνοτροφία, έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό, αφου η Γεωργία και η Κτηνοτροφία εχουν πλέον εξαρτηθεί από την αλόγιστη χρήση χημικών. 

Το αισθητικό αποτέλεσμα της πρακτικής του ψεκάσματος του παρόδιου πρασίνου με ζιζανιοκτόνα, είναι το ωραίο πράσινο που στολίζει τους δρόμους και τα χωράφια μας, να μετατρέπεται σε ένα μαραμένο κίτρινο χρώμα . Πέραν της αισθητικής ρύπανσης όμως, επηρεάζεται αρνητικά και η υγεία των κατοίκων της περιοχής και των καταναλωτών, καθώς επίσης το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας. 
Καλούμε για ακόμη μια φορά τις τοπικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο εργοδότησης έκτακτου προσωπικού, δίνοντας απασχόληση σε άνεργους με σκοπό την κοπή των χόρτων με μηχανικά και χειρονακτικά μέσα, αντί να επιδοτούνται οι πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής ζιζανιοκτόνων. Με αυτό τον τρόπο, απασχολούνται νέοι άνεργοι, μένει το χρήμα στην χώρα μας και προστατεύεται το περιβάλλον και κατ΄επέκταση οι πολίτες. 

Επιπλέον, καλούμε τους φίλους γεωργούς, να σκεφτούν το πραγματικό όφελος του τόπου μας και να χρησιμοποιουν πιο οικολογικούς τρόπους προστασίας των καλλιεργειών τους, στα πλαίσια της προσαρμογής της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή και τις αρχές της αειφόρου γεωργίας. 
Πρέπει επιτέλους να δούμε σοβαρά αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, προωθώντας την πλήρη απαγόρευση των χημικών φυτοφαρμάκων και ενθαρρύνοντας τους γεωργούς να χρησιμοποιούν πιο οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας. 

ΠΟΑΣ «ΟΙΚΟΑΓΡΟΤΙΚΟΣ»