Τρία κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίον και η Κύπρος, στοχοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τακτική τους να παραχωρούν «χρυσά διαβατήρια», ενώ προειδοποιεί ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, εάν χρειαστεί».

Η έκθεση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί εντός ωρών από το Κολέγιο Επιτρόπων αναφέρει ότι η Κύπρος λαμβάνει ελάχιστη επένδυση δύο εκατομμυρίων και απόκτηση περιουσίας στη νήσο, εξηγώντας ότι αυτό συνεπάγεται πως οι υποψήφιοι για απόκτηση χρυσού διαβατηρίου στις τρεις χώρες αποκτούν ουσιαστικά ευρωπαϊκή ιθαγένεια, χωρίς καν να έχουν εγκατασταθεί στο κράτος-μέλος.

Σημειώνει επίσης στην Κύπρο ο υποψήφιος πρέπει να είναι παρών μόνο για να παραλάβει την άδεια παραμονής, ενώ γίνεται λόγος για «γκρίζες ζώνες» παραπέμποντας στις περιπτώσεις Κύπρου και Μάλτας, υπογραμμίζοντας ότι η αίτηση δεν είναι αναγκαίο να υποβληθεί προσωπικά από τον ενδιαφερόμενο, αλλά μπορεί να υποβάλλεται και από εκπρόσωπό του.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» και τις πρακτικές που εφαρμόζει η Κύπρος, αλλά μπροστά μας βρήκαμε απόρριψη.

Δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα έθεσαν πάνω από το δημόσιο συμφέρων τα δικά τους συμφέροντα ή τα συμφέροντα ημετέρων, όταν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου. Η πρόταση αφορούσε τη διαφάνεια, αλλά καταψηφίστηκε στις 20 Απριλίου από την ολομέλεια της βουλής. 

Νέα πρόταση νόμου μας βρίσκεται ενώπιον της ολομέλειας και αφορά αυτή την φορά την υποχρέωση της έκδοσης σχεδίων μέσω κανονισμών που θα ελέγχονται από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η πρόταση αυτή καθυστερεί να ψηφιστεί, η κυβέρνηση αρνείται τη διαφάνεια και τον έλεγχο από την βουλή, ενώ η κοινή γνώμη ζητά εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας στην παροχή υπηκοότητας στους αλλοδαπούς επενδυτές.

Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να τραβάει το αυτί στις πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, καθώς οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται μόνο σε μια «Ολλανδική ασθένεια», δηλαδή να μεταφερθούν πόροι μακριά από παραγωγικούς τομείς και να δημιουργηθεί ακόμα μια φούσκα, αλλά τίθενται επί τάπητος και θέματα κρατικής ασφάλειας αλλά και ασφάλειας της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα. Απαιτείται άμεσα να υπάρξει διαφάνεια στο πάρε – δώσε της Κυβέρνησης με τα «διαβατήρια» αλλά ταυτόχρονα και ασφαλιστικές δικλίδες μέσω κανονισμών στην παροχή υπηκοότητας σε αλλοδαπούς επενδυτές.