Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία των Κυπριακών Δικαστηρίων εκδικάζονται και επιβάλλονται αποζημιώσεις για πράξεις και παραλείψεις  που αφορούν ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία των κατοίκων. 

Παρόλο που οι αποζημιώσεις είναι χαμηλές και ο χρόνος εκδίκασης ήταν μεγάλος, τα γεγονότα δικαιώνουν τους κατοίκους της περιοχής, τα θύματα αλλά και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τους αγώνες που δώσαμε για την ποιότητα ζωής αλλά και την υγεία των πολιτών που επηρεάζονταν.

Θυμίζουμε ότι το 2009 με τη δυναμική παρέμβαση των Οικολόγων και των κατοίκων της περιοχής έκλεισε το εργοστάσιο Άστρασολ μετά από δυναμικές διαμαρτυρίες. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Φεβρουαρίου 2010, ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είχαμε καλέσει την Ευρωβουλευτή των Πρασίνων κα. Σκα Κέλλερ, η οποία μόλις είχε τότε εκλεγεί για πρώτη φορά (τώρα είναι η Πρόεδρος της ομάδας των πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο) στα Λατσία , οπού γνώρισε τους καρκινοπαθείς και μίλησε μαζί τους μετατρέποντας το θέμα από τοπικό σε Ευρωπαϊκό, μεταφέροντας το στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το παράδειγμα του  Άστρασολ είναι ένα από τα πολλά πράσινα ανθρωποκεντρικά θέματα που τίθενται ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων μας, γι’ αυτό και η απουσία της Κύπρου από την ομάδα των Ευρωπαίων Πρασίνων επιφέρει κόστος στην ίδια μας την χώρα.

Από την ερχόμενη Κυριακή με την εκλογή του πρώτου Κύπριου ευρωβουλευτή αυτό το κενό θα καλυφθεί πλήρως. Η Κύπρος θα έχει την περιβαλλοντική φωνή της στο ευρωκοινοβούλιο. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα μελετήσουμε την απόφαση του Δικαστηρίου, θα τη συζητήσουμε με τους κατοίκους και την ομάδα πρωτοβουλίας και θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για την ποιότητα ζωής και υγείας, αυτή την φορά και μέσα από τα ευρωπαϊκά έδρανα.