Ακόμη ένα μη – τιμητικό τίτλο για το νησί μας κατάφερε να δώσει η Κυβέρνηση, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA για τις παρακολουθήσεις, το νησί μας λειτουργεί «ως κέντρο εξαγωγής λογισμικών παρακολούθησης». Αν και όπως αναφέρει η PEGA το νομικό πλαίσιο υπάρχει στα χαρτιά, ωστόσο η πράξη πόρρω απέχει από τη θεωρία, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αποτελεί πόλο έλξης τέτοιου είδους εταιρειών.

Δυο Υφυπουργεία, οκτώ Υπουργεία, η Νομική Υπηρεσία και η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών εμπλέκονται στην αδειοδότηση των εταιρειών παραγωγής και εξαγωγής λογισμικών στο εξωτερικό. Πέραν των 30 εταιρειών κατέχουν άδεια να παραγάγουν και να εξάγουν τα εν λόγω λογισμικά, εκ των οποίων οι 10 ακόμη και σήμερα είναι ενεργές, με τέσσερις να ειδικεύονται στα λογισμικά κατασκοπείας.

Η σημερινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αντί να απαντήσει ερωτήματα, διόγκωσε τους προβληματισμούς για το τί ακριβώς κρύβεται πίσω από την ιστορία με το κατασκοπευτικό βαν, την εμπλοκή του Δημοκρατικού Συναγερμού με αδειοδότηση σχετικής εταιρείας στο εξωτερικό, τί οδήγησε στην απαλλαγή των φυσικών προσώπων από την ποινική διαδικασία εξέτασης και πολλά άλλα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ενστερνιζόμαστε την εισήγηση της PEGA, το νησί μας να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην απαγόρευση της πώλησης, απόκτησης, μεταφοράς και χρήσης spyware σε όλη την ΕΕ.

Ταυτόχρονα, καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει – ακόμη και τώρα – εξηγήσεις και να προχωρήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας για τη σύνδεση του σκανδάλου με την Ελλάδα και τις εταιρείες παρακολούθησης. Ένα από τα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι ποιοί άνοιξαν τις πόρτες σε αυτές τις εταιρείες και για ποιο λόγο. Η σοβαρότητα της εν λόγω υπόθεσης δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός.