*Γραπτή δήλωση Μελίνας Μενελάου, Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι η Κλιματική Αλλαγή μπορεί να είναι η χειρότερη και μεγαλύτερη κρίση που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ο πλανήτης. Η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 9 Αυγούστου 2021, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης του ρόλου που έχει παίξει η ανθρώπινη δραστηριότητα στην δημιουργία του φαινομένου.

Η έκθεση που ετοιμάστηκε με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα από 234 επιστήμονες, από 66 διαφορετικές χώρες, κρούει ξεκάθαρα τον κώδωνα του κινδύνου ότι ήδη είναι ορατές οι αλλαγές στον κλίμα σε όλες τις περιοχές και σε όλα τα μετεωρολογικά συστήματα παγκόσμια. Τεκμηριώνει ότι τέτοιες αλλαγές στο Κλίμα και με τέτοιο ρυθμό είναι χωρίς προηγούμενο και δεν έχει καταγραφεί κάτι ανάλογο για χιλιάδες ή ακόμη για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Κάποιες δε συνέπειες, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ουσιαστικά μη αναστρέψιμες.

Δυστυχώς η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φτάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, 10 χρόνια νωρίτερα από παλαιότερες εκτιμήσεις, απειλώντας με νέες «πρωτοφανείς» καταστροφές την ανθρωπότητα.

Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ο καύσωνας, η λειψυδρία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή τα οικοσυστήματα, την γεωργική παραγωγή, και να προκαλέσουν τον θάνατο σε ζώα και ανθρώπους, με ιδιαίτερες σοβαρές κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις.

Η περιοχή της Μεσογείου θα κτυπηθεί ιδιαίτερα έντονα, με σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση της βροχόπτωσης. Ήδη στην Κύπρο έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυξημένους καύσωνες, καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και πλημμύρες.

Θεσμικά, υπάρχουν ήδη σχεδιασμοί και στόχοι για μετριασμό και αντιμετώπιση των επιπτώσεων.  Θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να αυξηθούν οι απορροφήσεις από τον τομέα της γης και της δασοπονίας, όπου οι νέες προτεινόμενες νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν αυστηρότερους στόχους και ενσωματώνουν και τον γεωργό-κτηνοτροφικό κλάδο στόχους μετριασμού του φαινομένου και γενικά να αυξηθεί η οριζόντια προσήλωση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Για την Κύπρο η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει ο τομέας των μεταφορών,  αλλά για να έχουμε συνολικά επιτυχία στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πρέπει να εφαρμοστούν αποτελεσματικά τα μέτρα της εκπονημένης Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και να ξεκινήσουμε ήδη την μελέτη για περαιτέρω διαμόρφωσή της για καλύτερη προσαρμογή με βάση τα νέα πλέον δεδομένα. Είμαστε ήδη στο παρά πέντε…