Χαράλαμπος Θεοπέμπτου – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/10/2023, συζήτησε εκ νέου το ζήτημα της ακρίβειας και της αύξησης του κόστους παραγωγής για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, κατά την οποία αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το κράτος επωφελείται μεγάλου ποσού εσόδων από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και σε άλλους τομείς, εις βάρος των γεωργοκτηνοτρόφων, ενώ απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από το 2013, για υπαγωγή του γεωργικού πετρελαίου σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν τις καθ’ ύλην αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όπως προβούν σε περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλάνου δράσης, για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας.

Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, τόνισε εκ νέου πως η χώρα έχει μια σειρά υποχρεώσεων προς υλοποίηση, όπως η πολιτική από την “Φάρμα στο Πιάτο”, η ενίσχυση και στήριξη της βιοκαλλιέργειας, και η εκπαίδευση των γεωργών, ούτως ώστε να επωφεληθούν από την παραγωγή προϊόντων χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων, συμπληρώνοντας πως “πρέπει επίσης να τους δίνεται η ευκαιρία να πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες για να αυξηθεί το κέρδος του παραγωγού και να στηρίξουμε έμπρακτα τον γεωργικό τομέα. Το κράτος παραμένει δυστυχώς στις ίδιες πολιτικές και τα χρόνια παίρνουν.”

Ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κάλεσε εκ νέου τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όπως προβούν σε περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα και επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλάνου δράσης με βάση τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Σταύρος Παπαδούρης – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών

Στις 2 Νοεμβρίου 2023 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών συζητήθηκαν τα περιστατικά βανδαλισμών των σχολικών λεωφορείων από μαθητές κατά τη διάρκεια διαδρομών των λεωφορείων και πιθανά μέτρα για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Ο βουλευτής του Κινήματος μας Σταύρος Παπαδούρης, έθεσε προς το Υπ. Παιδείας δύο προβληματισμούς για τους βανδαλισμούς που πραγματοποιούνται από τους μαθητές. Αρχικά, ανέφερε πως το εν λόγω πρόβλημα είναι θέμα νοοτροπίας η οποία είναι αρκετά δύσκολη να αλλάξει, επομένως τι μπορεί να γίνει. Τέλος, έθεσε το ερώτημα για το τι επιπτώσεις έχει ένας μαθητής που δημιούργησε μια κακόβουλη πράξη; Το Υπουργείο με την σειρά του απάντησε πως αν εντοπιστεί συγκεκριμένος μαθητής ενημερώνονται οι γονείς του, το σχολείο και απαγορεύεται η είσοδος του στο λεωφορείο για τις επόμενες διαδρομές. Ακόμη, το Υπουργείο τόνισε πως απαγορεύεται να κατεβάσουν κάποιο μαθητή από το λεωφορείο στο δρόμο.

Σταύρος Παπαδούρης – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας – Κατάθεση Αυτεπάγγελτου για Πρόληψη ανδρικού καρκίνου

Μετά από την πρωτοβουλία του βουλευτή κ. Σταύρου Παπαδούρη για προώθηση της ένταξης της προληπτικής εξέτασης του ανδρικού καρκίνου στο ΓεΣΥ, συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας το θέμα αυτό.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ανταποκριθεί θετικά και άμεσα στις εισηγήσεις του βουλευτή μας κ. Σταύρου Παπαδούρη και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες που χρειάζονται για την πρόληψη.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, ένας στους οκτώ άνδρες σήμερα στην Κύπρο, έχει νοσήσει με καρκίνο των όρχεων ή του προστάτη. Η παρότρυνση για προληπτικό έλεγχο, είναι υψίστης σημασίας, ώστε έγκαιρα να λαμβάνονται οι δέουσες και αποτελεσματικές θεραπείες, με αποτέλεσμα να μπορούν να σωθούν εκατοντάδες ζωές.

Σταύρος Παπαδούρης – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 στην συζητήθηκε εκτενώς ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Ο κ. Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε προς τον Υπουργό πως «εντοπίσαμε ότι προχωράτε, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις πως θα το διαχειριστείτε; Η μεγάλη μας έγνοια είναι η μετάβαση στην πράσινή οικονομία». Ακόμη τόνισε προς τον Υπουργό πως «υπάρχουν πολλά νομοθετήματα που πρέπει να ετοιμαστούν, ακόμη υπάρχει υποστελέχωση εντός κα εκτός του τμήματος οι οποία μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις θα ξεπεραστεί. Έγινε κάποια μελέτη για το κόστος πρόσληψης νέων ατόμων έναντι του κόστους που πληρώνουμε για τους ρύπους. Για την φωτοεπισήμανση κάνατε κάποια μελέτη για τους βαθμούς ποινής; Πολλές υποθέσεις θα οδηγηθούν στα δικαστήρια. Στοχεύουμε την μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων δεν ξέρω αν είναι σωστό η επιβολή ποινής για οποιαδήποτε παράβαση. Ήταν στοχευμένο το σχέδιο για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, δεν κτυπήσαμε τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού;» Ο Υπουργός με την σειρά του απάντησε πως πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις προσωπικού στο ΤΟΜ. Όσων αφορά τους βαθμούς ποινές, ανέφερε πως ο κ. Παπαδούρης τοποθετήθηκε πολύ σωστά, για αυτό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Υπ. Δικαιοσύνης, για να δουν τι μπορεί να γίνει. Όσων αφορά τα ρυπογόνα αυτοκίνητα σκοπός του Υπουργείου είναι να τα αποσυρθούν όλα.

Σταύρος Παπαδούρης – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Στις 3 Νοεμβρίου 2023, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών μελετήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ο κ. Παπαδούρης έθεσε τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό. «Αρχικά, ποιο είναι το κατάλληλο και πιο ρεαλιστικό μέτρο που μπορεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή; Όσων αφορά την Δεκέλεια, ο σταθμός δεν θα σταματήσει αντίθετα, θα συνεχίσει. Έχει έγινε κάποια μελέτη για το συνολικό κόστος των επιπτώσεων. Θέματα ενεργειακής ασφάλειας, είναι όλα μαζεμένα στον ίδιο χώρο έγιναν κάποια εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση κρίσης. E-kalathi δεν είμαστε αρνητικοί το φέραμε σε ένα σημείο όπου διορθώσαμε κάποια σημεία που μας απασχολούσαν. Τέλος, όσων αφορά το πλαίσιο αφερεγγυότητας πότε θα είναι σε πλήρη λειτουργία το». Στο πρώτο ερώτημα ο Υπουργός απάντησε πως η ελάφρυνση του καταναλωτή θα επιτευχθεί με τα φωτοβολταϊκά, την αιολική παραγωγή και την μείωση του κόστους συμβατικής παραγωγής. Για την Δεκέλεια υπάρχει πρόταση από την ΑΗΚ, την οποία θα μας την παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, η Δεκέλεια πρέπει να μείνει σε λειτουργία και πήραμε παρέκκλιση για να την αναβαθμίσουμε μέχρι το τέλος του 2029. Για την ενεργειακή ασφάλεια, ο Υπουργός απάντησε πως η παραγωγή είναι μόνο μέσα στην χώρα μας προσπαθούμε να έχουμε έλεγχο και για αυτό δώσαμε βάση στα φωτοβολταϊκά. Πιθανό σε 2 χρόνια να έχουμε πιθανή ανεπάρκεια αν πάνε όλα στραβά ωστόσο, αυξήθηκε η φωτοβολταϊκή παραγωγή. Τέλος, όσων αφορά το πλαίσιο αφερεγγυότητας για το κτήριο είμαστε στην διαδικασία να βρούμε νέο κτήριο, είμαστε σε τροχιά εφαρμογής και το τμήμα είναι στο πλαίσιο αναθεώρησης νομοθεσιών. Από τις αρχές του χρόνου στάλθηκαν 131 αιτήσεις.

Βίντεο από τοποθετήσεις των Βουλευτών του Κινήματος στην Ολομέλεια της Βουλής, 02 Νοεμβρίου 2023