Στη χτεσινή συνάντηση Κυπριακών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Σλοβακίας, στην παρουσία του αντιπροσώπου του Γενικού Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Colin Stewart, συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Κυριάκος Τσιμίλλης.

Σε δήλωσή του ο κ. Τσιμίλλης ανέφερε ότι: «Στη γειτονιά μας οι εξελίξεις είναι τραγικές, με χιλιάδες αθώους πολίτες να πληρώνουν βαρύ το τίμημα ενός προβλήματος που ποτέ δεν “πάγωσε” αλλά συνεχίζεται για πενήντα έξι χρόνια. Τόσα μέτρησε κι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας για την «ασφυκτική κατοχή» των Παλαιστινιακών εδαφών. Είναι αντιφατικό που δεν χρησιμοποιεί ανάλογη ορολογία για τη σαρανταεννιάχρονη κατοχή της μισής Κύπρου…

Σε σχέση με τα οδοφράγματα, υπογράμμισε πως είναι χρήσιμα για να διευκολύνουν τους πολίτες, χωρίς ωστόσο να ξεχνούμε πως ο στόχος είναι να μην υπάρχει γραμμή διαχωρισμού, εννοώντας την γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Σε αυτή την προοπτική, η ιδέα για άνοιγμα οδοφραγμάτων, δεν θα έχει νόημα.

Σημείωσε ακόμα πως χρειάζονται συγκεκριμένα ΜΟΕ που να στηρίζουν τους πολίτες και όχι το κατοχικό καθεστώς. Ατυχώς, ενέργειες και τοποθετήσεις του καθεστώτος δυναμιτίζουν τα μέτρα αυτά και την εμπιστοσύνη που δημιουργείται. Παραδείγματα είναι, ανάμεσα σε άλλα, τα Βαρώσια, η εκκλησία Αγία Μαρίνας Κυθρέας, οι πρόσφατες δηλώσεις Τατάρ πως “η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε και τα γραφόμενα του Ερσίν Τατάρ στην Daily Express την 28η Οκτ, ο οποίος ως φερέφωνο του Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι «τόσο στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη όσο και στην Κύπρο χρειάζεται μια πραγματική λύση δύο κρατών». Θυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Όταν συζητούμε για λύση, ουδόλως νοείται η κατάργηση του κράτους μας ή ο διαμοιρασμός του. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Άμεσος στόχος είναι ο τερματισμός της στασιμότητας στο Κυπριακό με στόχο τη σωστή επίλυσή του.