Το «Πόθεν Έσχες» στην Κύπρο ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική έννοια του ελέγχου για αθέμητο πλουτισμό ή και διαφθορά. Είναι ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του συστήματος. Οι αλλεπάλληλες πρόσφατες τροποποιήσεις άφηναν κενά και σκιές. Κατά την άποψη μας δεν αντιπροσωπεύει επάξια τις αρχές της Δημοκρατίας και διαφάνειας.

Η διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου είναι επιβεβλημένη και το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τους κρατικούς αξιωματούχους. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε πρωτοστατήσει για την προώθησή του «Πόθεν Έσχες», αρχής γενομένης από τα του οίκου μας, καταθέτοντας τα ανοιχτά στοιχεία, όπως πρέπει, σε αρμόδιους προς έλεγχο αλλά και δημόσια στην κοινή γνώμη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν 1459 αξιωματούχους και για τα οποία διαβάζουμε σχετικά ρεπορτάζ στον Τύπο, μας επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι αφού κούρεψαν την νομοθεσία του «Πόθεν Έσχες» και την έφεραν στα μέτρα τους, αφού δεν έδωσαν όπλα και εργαλεία προκειμένου να γίνεται πραγματικός έλεγχος ώστε να αντιμετωπίζονται φαινόμενα διαπλοκής, δημοσιοποιούν με καμάρι το αποτέλεσμα μιας φάρσας. Αυτό μπορεί να πει κάνεις ότι φανερώνει θράσος.

Με δεδομένα τα πιο πάνω, πώς να μην αντηχούν ως κοροϊδία στα αυτιά μας αυτά που λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου για δήθεν εμπλοκή επωνύμων στο οργανωμένο έγκλημα; Ένα εργαλείο που είχαν, οι ίδιοι οι κυβερνώντες – κάθε λογής – το έχουν ακυρώσει!