Ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της η Τουρκοκυπριακή ηγεσία δια του Κουντρέτ Οζερσάι και εντάσσει επίσημα πλέον στις απαιτήσεις της και την απομάκρυνση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με αφορμή διάφορες άτοπες ως επί το πλείστον, δικαιολογίες.

Ο κ. Οζερσάι θεωρεί ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ περίπου κάνει τον ταχυδρόμο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και πως είναι αχρείαστη, ενώ ζητεί αναθεώρηση της εντολής της ή αναθεώρηση των βασικών της καθηκόντων. Κατηγόρησε ξεκάθαρα την ειρηνευτική δύναμη ότι για 44 χρόνια δεν έκανε τίποτα και πως επίσης έχει αποτύχει στην αποτροπή των γεγονότων την περίοδο 1964-1973. Η πιο προκλητική τοποθέτηση του κ. Οζερσάι είναι αυτή που ανακηρύσσει το τουρκικό στρατό ως την ειρηνευτική δύναμη που έφερε τάχα την Ειρήνη στην Κύπρο. 

Όσο πλησιάζει η μέρα της επίσκεψης της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία προβαίνουν όλο και συχνότερα σε έντονα προκλητικές ή και απειλητικές δηλώσεις.

Η τακτική αυτή ωστόσο, αντί να καταγγελθεί από την Ελληνοκυπριακή ηγεσία, αφήνεται να διαιωνίζεται με το Προεδρικό να μένει απλά σε δηλώσεις. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν συμμερίζεται την ασαφή στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και ζητά όπως με έντονο, καυστικό και στοχοποιημένο τρόπο καταγγελθούν οι προκλήσεις που δεχόμαστε, υπερασπιζόμενοι την παραμονή και διατήρηση του status της UNFICYP.