Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε ήδη να είχε ζητήσει να ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών.

Είναι καθήκον του γενικού γραμματέα των ΗΕ κ. Γκουντέρες να αποκλείσει εκ των προτέρων το ενδεχόμενο να θέσει η Τουρκία ή ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θέμα κυριαρχικής ισότητας ή θέμα δύο κρατών. Αλλά κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει θέμα χαλαρής ή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η προβολή της απαράδεκτης εισήγησης της Τουρκίας – που επαναλαμβάνεται διαρκώς – για δύο κράτη, να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για αποδοχή της όποιας υποχώρησης. Η λογική της μέσης απόστασης μεταξύ του εφικτού και του κακού δεν οδηγεί πουθενά.

Από την άλλη τονίζουμε πως η εμπλοκή της ΕΕ στις συνομιλίες, πρέπει όχι μόνο να θεωρείται εκ των ουκ άνευ, αλλά να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική.