Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομιλία του, στα αποκαλυπτήρια εθνικού μνημείου στο Πισσούρι, υπογράμμισε πως «αυτή την ώρα δεν χρειάζονται τα μεγάλα λόγια, χρειάζονται οι μεγάλες αποφάσεις», ενώ παράλληλα έκανε έκκληση για ενότητα. Την ίδια στιγμή όμως ο ίδιος παρουσίασε με υπερβολική δόση αισιοδοξίας τα λεγόμενα “επιτεύγματα” της διαπραγμάτευσης. Στα πλαίσια της υπερβολής ισχυρίστηκε δημόσια ότι βελτιώθηκαν μέχρι και πρόνοιες από την συμφωνία Ζυρίχης- Λονδίνου.

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι προέχουν οι πράξεις έναντι των μεγάλων λόγων.

Για να μείνουν στην άκρη τα λόγια όμως, ο Πρόεδρος επιβάλλεται να ενημερώσει υπεύθυνα τον λαό και τις πολιτικές δυνάμεις, να δώσει πρόσβαση στα έγγραφα και να επιτρέψει το διάλογο. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε μέχρι σήμερα είναι από ομιλίες σε μνημόσυνα και εγκαίνια, όπου ακούμε μόνο μονολόγους. Σε μια σύγχρονη δημοκρατία εξυπακούεται ότι υπάρχει δημοκρατικός διάλογος για όλα τα θέματα.

Συμφωνούμε ότι χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις, όπως η επιμονή που θα πρέπει να έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες γραμμές που αφορούν την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού και την επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου, από την πρώτη ημέρα της λύσης.

Σε αυτή την προσπάθεια του θα έχει συμμάχους εμάς, όλους τους Κύπριους και τους συμπαραστάτες που επιβάλλεται να βρει στο εξωτερικό. Με αυτή την λογική ζητήσαμε και πριν από λίγες εβδομάδες την έκδοση ομόφωνης απόφασης της Βουλής, για να υποστηριχθεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο θέμα των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των ξένων στρατευμάτων. Δυστυχώς η πλειοψηφία της Βουλής (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ) αρνήθηκε να δώσει την στήριξη αυτήν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Συμφωνούμε με την εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στα θέματα της ασφάλειας, που φαίνεται να θέλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και στηρίζουμε τη θέση αυτή στις επαφές μας με τις πρεσβείες και τους αξιωματούχους των χωρών αυτών.