Ο  Δικαστής κ. Γιώργος Αρέστη, ως Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, εργάστηκε με ζήλο και προσήλωση προκειμένου να διαφανούν τα πραγματικά αίτια του ξεπουλήματος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. 

Δυστυχώς το πόρισμα έτυχε μιας ισοπεδωτικής αντιμετώπισης από την Κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο ακολούθησε πιστά και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης. Οι προσπάθειες απαξίωσης του πορίσματος στο σύνολο τους και το γεγονός ότι ουδεμία ανάληψη ευθύνης έγινε από μέρους του Υπουργού Οικονομικών ή της Κυβέρνησης, προφανώς και δημιουργούν ένα κλίμα ασέβειας και έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον κ. Αρέστη.  Άλλωστε έγιναν και πολλές απαξιωτικές αναφορές στα μέλη της ερευνητικής επιτροπής σε προσωπικό επίπεδο, γεγονός που εμείς είχαμε σημειώσει ευθύς εξαρχής.

Η παραίτηση του κ. Αρέστη από την προεδρεία της «Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος» είναι συνέπεια των άμεσων ή έμμεσων προσωπικών επιθέσεων, χειρισμών και δημόσιων δηλώσεων της Κυβέρνησης και του Υπ. Οικονομικών κατά του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής. Τραγελαφικό το γεγονός ότι στο πόρισμα που έχει δημοσιευθεί, αναφέρεται ρητά η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί έρευνας εις βάθος.

Αποτελεί μια πράξη ευθιξίας, πράγμα άγνωστο για τους Υπουργούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Επιπλέον, με τη στάση της η κυβέρνηση δεν απαξιώνει μόνο τα μέλη της επιτροπής ή το πόρισμα. Με τη στάση της απαξιώνει το θεσμό των ερευνητικών επιτροπών.

Σημειώνουμε ότι ακόμα και η χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναφερόταν στην παραίτηση του κ. Αρέστη με επίκληση του γνωστού “ουδείς αναντικατάστατος”. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Χάρης Γεωργιάδης είναι αναντικατάστατος. Αν εκτός από Ιφιγένεια είναι τελικά και η ιερή αγελάδα της Κυβέρνησης.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού έχει καταδείξει συγκεκριμένες πολιτικές και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες, τις οποίες η Κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει. Η παραίτηση του κ. Αρέστη ωστόσο, δεν ενδυναμώνει απλά το ίδιο το πόρισμα, αλλά ενισχύει με κάθε τρόπο το αίτημα της κοινής γνώμης για παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών.