Το μονοπάτι των συνομιλιών γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο. Δυστυχώς οι συνομιλίες μπαίνουν βιαστικά σε μία φάση άνευ λογικής, σημειώνοντας μηδαμινή πρόοδο.

Υπήρξαν διαβεβαιώσεις του Προέδρου, ότι τα κριτήρια για το εδαφικό θα είχαν συζητηθεί στη διαδικασία που ξεκίνησε μετά τη συμφωνία του δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου.

Βέβαια, πριν το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, η θέση του προέδρου Αναστασιάδη ήταν ,ότι μόνο αν υπήρχε συμφωνία επί των κριτηρίων, θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία κατάθεσης χαρτών.
Μετά μας είπαν, ότι χωρίς να είναι προϋπόθεση θα καταβληθεί προσπάθεια για συμφωνία στα κριτήρια, πριν την υποβολή χαρτών.

Κι όμως φτάσαμε στη Γενεύη, χωρίς συζήτηση και ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό. Τώρα μαθαίνουμε, ότι ούτε σήμερα θα συζητηθούν – με προσπάθεια να συμφωνηθούν – τα κριτήρια. Οι συνομιλίες “προχωρούν” με την κατάθεση χαρτών, πριν συμφωνηθούν τα κριτήρια, σε μία διαδικασία εξαιρετική επικίνδυνη και αναποτελεσματική. Αναρωτιόμαστε πότε εγκαταλείφθηκε η θέση ότι πρώτα συζητούνται και συμφωνούνται τα κριτήρια και μετά κατατίθενται oi χάρτες που συνάδουν με αυτά τα κριτήρια.

Σημειώνεται, ότι ακόμα και με συμφωνημένα κριτήρια, μπορούν να προκύψουν αρκετές διαφορετικές εκδοχές χαρτών, πόσο μάλλον τώρα χωρίς συμφωνία στα κριτήρια.

Πρόκειται για μία ακόμη επικίνδυνη εξέλιξη, που πιθανό να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο εδαφικό.

Από την άλλη, βλέπουμε να κλιμακώνονται οι απειλές και οι προκλήσεις με τον κ. Ακιντζί να απειλεί για τελευταία ευκαιρία και την Τουρκία να δηλώνει επίσημα ότι δε θα αποχωρήσουν ποτέ τα στρατεύματα της από την Κύπρο.