*Γραπτή δήλωση του Μέλους της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Αλεξίας Σακαδάκη

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε αρκετά σημαντικές τις αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία, το οποίο υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σημαντική επίσης είναι και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς μια λύση του Κυπριακού με βάση το πλαίσιο του ΟΗΕ, όμως η αποφυγή απευθείας απόδοσης ευθυνών προς την Τουρκία, ξενίζει.

Οι ακραίες απαιτήσεις στη Γενεύη (λύση δυο κρατών) που ναυάγησαν την προσπάθεια, αλλά και η μη ξεκάθαρη αναφορά στην άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση, όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια, παρουσιάζουν μια Ευρώπη ανέτοιμη να υπερασπιστεί ένα κράτος-μέλος της, με τον ίδιο τρόπο που υπερασπίζεται το δίκαιο σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία ή την Κριμαία.

Τονίζουμε πως πρέπει να επιμένουμε στον αγώνα μας για άσκηση πίεσης της Ε.Ε. προς την Τουρκία αν θέλουμε να δούμε λύση του κυπριακού. Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις (που συμφωνήθηκαν από το 2005) όπως επίσης και να εγκαταλείψει τα σχέδια εποικισμού της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και να αναθεωρήσει τις θέσεις της για λύση δύο κρατών.

Η Ε.Ε. πρέπει να είναι ουσιαστικά παρούσα και συμμετέχουσα στο υψηλότερο επίπεδο για λύση του Ευρωπαϊκού προβλήματος της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία ενός κράτους – μέλους της Ένωσης.