Ως στόχος, η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει επιτευχθεί. Με εύσχημο όμως τρόπο καταγράφονται και πολλά αρνητικά, ενώ η προσπάθεια να εκδοθεί ένα πλήρες κείμενο ως ουδέτερο, φαίνεται ότι τελικά ότι θα γίνει άδικο σε βάρος των αδικημένων.

Κύριο στοιχείο η σθεναρή πεποίθηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως και κυρίως στους ίδιους τους Κυπρίους, επαναβεβαιώνοντας τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην υποβοήθηση των πλευρών να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη και τη διαίρεση της νήσου σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση, ο κ. Γκουντέρες αφήνει την Τουρκία άμοιρη ευθυνών, την ώρα που αποτελεί αιτία μη επανέναρξης των συνομιλιών.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιβεβαιώνεται για τα όσα δημόσια εξέφρασε υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ο μόνος στόχος η ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες αλλά να προσδοθεί και αλήθεια τόσο στο πλήρες κείμενο του τελικού σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Επομένως η θέση μας ότι χρειάζεται η κινητικότητα στο Κυπριακό να έχει ουσία και σωστό προσανατολισμό, ώστε η πορεία που ακολουθείται να έχει αποτέλεσμα, είναι μονόδρομος. Η τακτική που ακολουθεί η κυπριακή ηγεσία τα τελευταία σαράντα τέσσερα χρόνια οδηγεί εμφανώς σε αδιέξοδο, η πολιτική των υποχωρήσεων έχει επίσης αποτύχει και πλέον απαιτούνται σωστότερες και σοφότερες προσεγγίσεις προκειμένου να φτάσουμε σε μια βιώσιμη λύση ή να αποφύγουμε τα χειρότερα.