​Το Κυπριακό και τα ενεργειακά είναι από τα θέματα που φαίνεται να έτυχαν σωστού χειρισμού και τοποθέτησης στην κοινή διακήρυξη Αρχηγών Νότιων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς φαίνεται να δίνει μια διεκδικητική τακτική, στη βάση συμμαχιών.

Τονίζεται ότι «είναι ύψιστης σημασίας η ΕΕ να εξακολουθήσει να συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ».

Η αναγνώριση του γεγονότος ότι η περιοχή της Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί στρατηγικό διάδρομο για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποδομών φυσικού αερίου όπως ο αγωγός EastMed, δικαιώνει τη θέση των Οικολόγων ως προς την στάση της Τουρκίας αλλά δυστυχώς και κυπριακών κομμάτων που επιμένουν να περάσει ο αγωγός αυτός μέσω Τουρκίας.

Η έκφραση της πλήρους υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνεί, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, δίνει μια αποστομωτική απάντηση στην Άγκυρα αλλά και τους εδώ εγκάθετούς της.

Ωστόσο, η κοινή διακήρυξη Αρχηγών Νότιων Χωρών της ΕΕ χρεώνει στην Κυβέρνηση να αναλάβει περιφερειακό ρόλο ενάντια στην κλιματική αλλαγή, προωθώντας τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα στοχοθετημένο σχέδιο δράσης!

Πρόκειται για μια τραγελαφική αναφορά στη διακήρυξη που προκαλεί το εξής εύλογο ερώτημα στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη κοινή γνώμη: Εφαρμόζει η Κύπρος σωστές και αυστηρές πράσινες πολιτικές για να είναι σε θέση να αναλάβει και περιφερειακό ρόλο ενάντια στην κλιματική αλλαγή;

Έγινε λόγος για μετατόπιση σε ένα οικονομικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ηγετικό ρόλο των νότιων χωρών στον καθορισμό του διεθνούς προγράμματος για την αλλαγή του κλίματος, την ώρα που το κυπριακό Κοινοβούλιο αποδεσμεύει κονδύλια για χρήση λιμουζινών αντί ηλεκτρικών ή τουλάχιστον υβριδικών αυτοκινήτων από πολιτικούς και αξιωματούχους.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι λαμβάνονται υπόψη οι συλλογικές περαιτέρω προσπάθειες που απαιτούνται και τις δράσεις που αναλαμβάνουν όλα τα μέρη για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι παρ’ όλες τις αδυναμίες της στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, η κοινή διακήρυξη Αρχηγών Νότιων Χωρών της ΕΕ εμπεριέχει στοιχεία που δεν πρέπει να μείνουν στα χαρτιά αλλά να αξιοποιηθούν και να υλοποιηθούν.