Η μαζική συμμετοχή εθελοντών από ολόκληρη την Κύπρο για τον καθαρισμό της παραλίας της Λάρας στον Ακάμα, για άλλο ένα καλοκαίρι, είναι άλλη μια περιβαλλοντική ένδειξη όχι μόνο της περιβαλλοντικής  ευαισθησίας της Νεολαίας Οικολόγων και της Οικολογικής Κίνησης Κύπρου, αλλά και των θετικών αποτελεσμάτων που έχει η επιμονή και στοχοπροσήλωση των οικολογικά ευαίσθητων εθελοντών. 

Την Κυριακή 25 Αυγούστου, στο πλαίσιο της εκστρατείας υπό το γενικό σύνθημα “Θάλασσες και Ακτές, Ελεύθερες και Καθαρές”, εθελοντές της Νεολαίας Οικολόγων και της Οικολογικής Κίνηση Κύπρου μετέβησαν στην παραλία της Λάρας στον Ακάμα όπου προχώρησαν στην συλλογή σκουπιδιών και απομάκρυνση ξύλων και καλαμιών, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία μετάβασης των μικρών νεοεκκολαπτόμενων χελωνών προς την θάλασσα. Συμμετείχε με εθελοντές και το Εθελοντικό Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΕΑ), που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των δύο οργανώσεων για εθελοντική προσφορά.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης από το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η εκστρατεία: «Θεωρούμε ότι τα αιτήματα για την οποιαδήποτε τουριστική ανάπτυξη επί της παραλίας και η τουριστική εκμετάλλευσή της, είναι παράλογες και δεν πρέπει να ικανοποιηθούν. Ήδη οι αριθμοί των κιλών των σκουπιδιών καταδεικνύουν ότι ο οικότοπος απειλείται χωρίς να επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα γίνει αν η παραλία αυτή έχει επιπλέον.”. 

Ο Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων Μάριος Χριστοφόρου δήλωσε τα εξής: “Με την συμμετοχή άνω των 100 εθελοντών συλλέγηκαν αριθμός ανακυκλώσιμων υλικών και 61,2 κιλά σκουπίδια επιπλέον. Σημειώνουμε ότι αν και στατιστικά δεν υπάρχει αισθητή διαφορά με πέρυσι προς το καλύτερο ( 62,52 πέρσι και 61,2 κιλά φέτος) συγκριτικά με παλαιότερες εκστρατείες της νεολαίας οικολόγων, η συλλογή σκουπιδιών έχει μειωθεί αρκετά. Ωστόσο χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον πιο σημαντικό βιότοπο του νησιού. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές που παρέστησαν στον καθαρισμό παραλίας, που αφιέρωσαν τον πολύτιμο ελεύθερο τους χρόνο για να βοηθήσουν το περιβάλλον και τον Ακάμα.” 

Η Γενική Γραμματέας της Οικολογικής Κίνησης Κύπρου Νατάσα Ιωάννου δήλωσε τα εξής: Πρόκειται για την παραλία που η τοπική αρχή της Ίνειας επιθυμεί να επιτραπεί η τοποθέτηση ομπρελών και κρεβατιών. Στην μοναδική παραλία ωοτοκίας της πράσινης χελώνας της Μεσογείου. Προφανώς και η χαλάρωση μέτρων στη νομοθεσία προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός προς την εγκληματική αυτή απαίτηση, δεν αποτελεί καν αντικείμενο συζήτησης και θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο.”. 

Στην εκστρατεία καθαρισμού συμμετείχαν και στελέχη και μέλη του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολίτων, ο Πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης και η ανεξάρτητη Βουλευτής Αμμοχώστου κ. Άννα Θεολόγου.