Το Yπουργείο Οικονομικών και οι υπηρεσίες του φέρουν τεράστια ευθύνη για την καθυστέρηση στην αξιοποίηση της λίστας Φαλτσιανί, αλλά και εκείνης των Panama Papers.

Από την πρώτη στιγμή, που ξέσπασε το σκάνδαλο με τις περίφημες λίστες Φαλτσιανί και Panama Papers, ζητήσαμε άμεσες ενέργειες από τον Έφορο Φορολογίας και την Κυβέρνηση.

Όμως, έχουν περάσει τόσοι μήνες και δεν έχει σημειωθεί ουδεμία πρόοδος, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν χώρες που εκμεταλλεύτηκαν ήδη τις συγκεκριμένες λίστες.

Η Κύπρος είναι ίσως, η μοναδική χώρα που δεν έχει καταφέρει να τιμωρήσει ή να φορολογήσει, τουλάχιστον με βάση τις πληροφορίες που περιλαμβάνουν αυτές οι λίστες, τους φοροφυγάδες. Φαίνεται να μην θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.

Λόγω της αδράνειας του Εφόρου Φορολογίας ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, κάλεσε, μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης, τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή για το που βρίσκεται η διαδικασία που αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 και εάν έχουν ασκηθεί οποιεσδήποτε ποινικές υποθέσεις εναντίον προσώπων που τα ονόματά τους βρίσκονται στις λίστες.

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την καθυστέρηση, απαντώντας προς τον κ. Περδίκη ότι “η διαδικασία εξέτασης του ενδεχομένου άσκησης ποινικών διώξεων βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνεργασία και συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία και αναμένονται πολύ σύντομα να ληφθούν τελικές αποφάσεις”.

Επίσης, υπενθυμίζουμε το πάγιο αίτημα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, όπως και των ονομάτων που συμπεριλαμβάνονται στα Panama Papers και να ελεγχθεί εάν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα ή άτομα που έχουν φοροδιαφύγει.