Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία αυτή τη φορά δια στόματος του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζγκιουργκιούν, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ανέφερε πως οι περιοχές όπου βρίσκονται το «Γιαβούζ» και το «Φατίχ» είναι εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί στην ΤΡΑΟ το 2009 και το 2012, ενώ υπογραμμίζει πως τα τουρκικά σκάφη δεν πρόκειται να μετακινηθούν εάν οι Τουρκοκύπριοι δεν συμμετέχουν στις αποφάσεις για το φυσικό αέριο.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης είπε πως «οι δηλώσεις του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα για τα τουρκικά γεωτρύπανα, που θα μείνουν μέχρι να συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι στις αποφάσεις για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, θέτουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώπιον των ευθυνών του. Άραγε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα τουρκικά γεωτρύπανα στη κυπριακή ΑΟΖ;»

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε γι’ ακόμη μια φορά τη συνέχιση της παραμονής των τουρκικών σκαφών εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ).

«Η πρόσφατη τουρκοκυπριακή πρόταση για τους υδρογονάνθρακες είναι ακόμη στο τραπέζι. Οι Ελληνοκύπριοι θα ήταν καλό να την επανεξετάσουν», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Τούρκος Πρέσβης. Δηλαδή μας ζητά πριν λυθεί το Κυπριακό να πάρουν οι Τούρκοι ό,τι θέλουν στο Κυπριακό και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ερώτημα θα είναι αν μετά θα έχουν ποτέ τη βούληση να λυθεί το Κυπριακό ή απλά χρονοτριβούν μέχρι την πλήρη δημογραφική κατάληψη της Κύπρου.

Ήγγικεν η ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να συνεχίσουν τις γεωτρήσεις ακόμα και με την έναρξη των διαπραγματεύσεων.