Συμπληρώνονται 79 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου του 1940. Την ημέρα εκείνη ο ελληνικός λαός ξεκινούσε την αντίσταση στο φασίστα εισβολέα.

Ένας λαός με πίστη στην ελευθερία και στα πανανθρώπινα δικαιώματά του, αντιστάθηκε με πείσμα και ενέπνευσε τους λαούς της Ευρώπης στο αγώνα τους κατά του χιτλεροφασισμού.  Δεν είναι τυχαίο που η ημέρα του ιστορικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού έναντι του φασισμού, παραμένει ένα κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Και όταν οι χιτλεροφασίστες κατέλαβαν τη Ελλάδα, η εθνική αντίσταση του λαού συνεχίστηκε από άκρη σε άκρη της χώρας, χωρίς να λογαριάζεται το βαρύτατο τίμημα που πλήρωνε καθημερινά ο λαός, θυσία στις ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Σήμερα η Ευρώπη της λιτότητας και των μνημονίων αναπαράγει εικόνες αποκλεισμού και φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων των Ευρωπαίων πολιτών, που αναλογικά προσεγγίζουν τις συνθήκες της Ευρώπης, του μεσοπολέμου που εκκόλαψαν και ανάθρεψαν το αυγό του φιδιού για το χιτλεροφασισμό. Αναβιώνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη το τέρας του φασισμού.

Έχουμε χρέος να προασπίζουμε διαρκώς την ελευθερία και τη δημοκρατία και να εργαζόμαστε για τη δίκαιη κατανομή των κερδών της ανάπτυξης μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης ενισχύοντας την αλληλεγγύη των λαών της. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να ζήσουμε καταστάσεις σαν αυτές που αντιμετώπισαν οι ευρωπαϊκοί λαοί στο μεγάλο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η συντριβή του ναζισμού και του φασισμού δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό γεγονός, με μεγάλη πατριωτική αξία. Είναι κυρίως σημερινό καθήκον και υποχρέωση όσων τιμούν τις θυσίες των λαών που έχυσαν ποταμούς αίματος για να αντιμετωπίσουν το τέρας του φασισμού.

Αυτό που σήμερα οφείλουμε να πράξουμε για να μην ξαναζήσουμε τη φρίκη τέτοιων ιδεολογιών είναι να εργαστούμε για την υπεράσπιση της αξίας της δημοκρατίας, αλλά κυρίως για την καταπολέμηση των οικονομικών αιτιών που θέτουν τμήματα του λαού στο περιθώριο.

Από την άλλη εάν θέλουμε να μιμηθούμε την γενναιότητα των Ελλήνων και άλλων λαών έναντι του χιτλεροφασισμού, οφείλουμε να μην υποκύψουμε στην τουρκική επιθετικότητα και να μην αποδεχτούμε τους όρους υποταγής που θέτει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Καθώς φαίνεται να μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά οφείλουμε να έχουμε πάντα υπόψη μας το πνεύμα των Ελλήνων του 40 : «εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης».