Δεν είναι μόνο το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που εμπλέκεται στις πολιτογραφήσεις αλλά και συγγενικά όπως και φιλικά του πρόσωπα, που εμπλέκονται ως μεσάζοντες ή ως ευνοούμενοι επενδυτές γης και developers (ακόμα και πρόσωπα του στενού του οικογενειακού κύκλου).

Το όλο θέμα με τις «τιμητικές» πολιτογραφήσεις επενδυτών όντως ξεκίνησε από την εποχής της διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια. Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ωστόσο, είχαμε από τότε διακηρύξει δημόσια τις αντιδράσεις μας.

Δυστυχώς κανένας από τους τότε Κυβερνώντες και νυν αντιπολιτευόμενους μας άκουγαν. Επικρατούσε πολιτική ομερτά.  Το ίδιο ζήσαμε όταν άλλαξαν οι ρόλοι μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στο νησί μας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο διασυρμός της Κύπρου σε όλη την υφήλιο λόγω των πρακτικών απλόχερης παραχώρησης διαβατηρίων σε άτομα με ύποπτες συναλλαγές ή σκιώδες παρελθόν.

Αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Abdulrahman Khalid Salen bin Mahfouz, ο οποίος έλαβε κυπριακό διαβατήριο το 2016 με άλλα μέλη της οικογένειας του, είναι ο ιδιοκτήτης του Boeing 737 που χρησιμοποιεί συχνά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τα υπηρεσιακά του ταξίδια.

Ένα ιδιωτικό πολυτελές αεροσκάφος, η ύπαρξη του οποίου έγινε ευρέως γνωστή όταν παρουσίασε μηχανική βλάβη από τη Νέα Υόρκη προς την Κύπρο με την Ελεγκτική Υπηρεσία να διεξάγει έρευνα για τη χρήση του μετά το εν λόγω περιστατικό.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις έγιναν το 2016 στο πλαίσιο άρθρου του επενδυτικού προγράμματος που ίσχυε τότε.

Υπενθυμίζουμε ότι καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πρόταση νόμου των Οικολόγων το 2017 που θα επέβαλε διαφάνεια στη διαδικασία των πολιτογραφήσεων (η πρόταση είχε κατατεθεί από το 2015).

Όταν ξεκίνησε η παγκόσμια κατακραυγή και το ενδιαφέρον τότε έγινε (αναγκαστικά) και στην Κύπρο ζήτημα το θέμα των διαβατηρίων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτούμε άμεση ανάκληση των πολιτογραφήσεων που δεν πληρούν τα σημερινά κριτήρια – κι όχι τα ανύπαρκτα που ίσχυαν πριν δύο χρόνια.

Ζητούμε από τα κόμματα να ψηφίσουν επιτέλους την πρόταση νόμου των Οικολόγων για τις «τιμητικές πολιτογραφήσεις» και πιστή εφαρμογή της προηγούμενης πρότασης των Οικολόγων που ψηφίστηκε πέρυσι και είναι πλέον νόμος και απαιτεί έλεγχο από τη Βουλή των σχεδίων πολιτογράφησης.