Τεράστιες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τα αρμόδια τμήματα για την πρόληψη των πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες στην Κύπρο, ιδιαίτερα φέτος που οι βροχές λειτούργησαν ευεργετικά για το νησί μας και παρατηρείται αυξημένη βλάστηση. Ωστόσο η κοινοβουλευτική υποκρισία συνεχίζεται, παρόλο που όλοι συμφωνούν ότι ο κίνδυνος είναι επαυξημένος.

Απο τον Φεβρουάριο είχαμε προειδοποιήσει τις αρχές και είχαμε προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για πρόληψη της ανάπτυξης πυκνής χαμηλής βλάστησης. Πολύ λίγοι άκουσαν αυτά που είπαμε. Είχαμε επίσης ζητήσει αύξηση των κονδυλίων που προνοεί ο προϋπολογισμός για την πυρόσβεση, ώστε να συνάδει με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Οφείλουμε να θυμίσουμε στην Κυβέρνηση ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εδώ και χρόνια εισηγούμαστε διάφορα μέτρα σε σχέση με την προστασία από τις πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο ότι από το περασμένο καλοκαίρι προωθήσαμε στην ολομέλεια της Βουλής δυο προτάσεις νομού των Οικολόγων που προνοούν (1) την  απαγόρευση της καύσης κλαδεμάτων στην ύπαιθρο και (2)  επιτρέπουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα όρια αγροτικών  περιοχών  που γειτονεύουν με το κρατικό δάσος.

Ενώ σε άλλες περιπτώσεις που αφορούν άλλα κοινοβουλευτικά θέματα, οι βουλευτές εγκρίνουν με απίστευτη ταχύτητα προτάσεις νόμου – υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα – οι προτάσεις των Οικολόγων που αφορούν τις πυρκαγιές είναι έρμαιο αναβλητικότητας και κοινοβουλευτικής υποκρισίας.

Η ενημέρωση του κοινού, η ενίσχυση των σωμάτων πυρόσβεσης και η ενίσχυση των πτητικών μέσων είναι μεν θετικά, αλλά δεν είναι επαρκή μέτρα αν επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη καύση κλαδεμάτων και δεν δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες που να προστατεύουν τις δασικές περιοχές από αγροτικές πυρκαγιές.

Πέρσι αφιερώσαμε στους βουλευτές κάθε πυρκαγιά που προερχόταν από καψάλισμα ή που ξεσπούσε σε δάσος από γειτονική αγροτική περιοχή, καθώς η ευθύνη ήταν στους δικούς τους ώμους. Ελπίζουμε ότι φέτος θα μας επιτραπεί να αφιερώσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές στην Κύπρο, τους πολίτες της αλλά και τον τουρισμό της.