Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το σχέδιο της για ξεπούλημα του Συνεργατισμού σε ημέτερα συμφέροντα ενώ ταυτόχρονα οδήγησε στη Βουλή νομοσχέδια που διευκολύνουν τις εκποιήσεις περιουσιών και ιδιαίτερα της  πρώτης μικρής κατοικίας. Τα νομοσχέδια αυτά διευκολύνουν τις τράπεζες και εφαρμόζουν ένα καταπιεστικό καθεστώς εις βάρος των δανειοληπτών.

Η απροθυμία των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση για ένα δημόσιο Φορέα Διαχείρισης των, δημιουργούν νέα προβλήματα στη κυπριακή οικονομία και χαλούν την ωραία εικόνα για το success story που θέλει να προβάλλει η κυβέρνηση.

Όταν λοιπόν δεν εφάρμοσαν τα αυτονόητα, τους έφταιξε η ανεπαρκής για εμάς προστασία που προσφέρει το πλαίσιο αφερεγγυότητας και το άδικο για τους δανειολήπτες και εγγυητές νομοθετικό πλαίσιο εκποιήσεων.

Εμείς υποστηρίζουμε την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις υπέρ των καλοπροαίρετων δανειοληπτών. Όσες προτάσεις νόμου βρίσκονται στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής θέσης θα τα υποστηρίξουμε στη Βουλή, παρά τις απειλές του κ. Νεοφύτου. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αφού συμφωνηθεί ποιοι και πότε εμπίπτουν σε αυτό τον ορισμό.

Υπενθυμίζουμε ότι εμείς δεν ψηφίσαμε  τις νομοθεσίες για τις εκποιήσεις που τώρα άλλα κόμματα κατηγορούν ως ανεπαρκείς και άλλα ως άδικες, ενώ τις ψήφισαν πριν λίγα χρόνια , επειδή το ζητούσε η τρόικα, η οποία επίσης – ειρήσθω εν παρόδω – τις ενέκρινε.

Εμείς λέμε ότι δεν φταίνε οι νομοθεσίες αλλά αυτοί που καλέστηκαν να τις εφαρμόσουν δηλαδή οι τραπεζίτες, η κεντρική τράπεζα, οι διοικούντες τον Συνεργατισμό και η κυβέρνηση.

  • Εμείς επιμένουμε, ότι χωρίς ανεξάρτητο δημόσιο φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν επιλύεται το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Ζητούμε να εξασφαλιστούν όλοι οι δανειολήπτες έναντι της αυθαιρεσίας των τραπεζών με νομοθεσίες που θα ακυρώνουν τις καταχρηστικές ρήτρες και τις υπερχρεώσεις. Οι τράπεζες να ενταχθούν στο νόμο περί τοκογλυφίας.
  • Επιμένουμε ότι επιβάλλεται η προστασία της μικρής πρώτης κατοικίας, την επαγγελματική στέγη των μικρών επιχειρήσεων και την μικρή αγροτική ή κτηνοτροφική μονάδα, όπως καθορίζεται ήδη μέσα από το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενώνει τη φωνή του με το Κίνημα Κατά των Εκποιήσεων και στηρίζει την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουνίου και ώρα 10:00 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας. Απευθύνει κάλεσμα στα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, καθώς και στους πολίτες που θέλουν να υποστηρίξουν το αίτημα για προστασία των δανειοληπτών από την αυθαιρεσία των τραπεζών.