Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να τρέχουν βάσει των δικών τους χρονοδιαγραμμάτων, όμως η πίεση που ασκούν ίσως επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θέλουν λύση του Κυπριακού πριν τις εκλογές τους και ο ΓΓ του ΟΗΕ πριν αποχωρήσει από τη θέση του.

Πόσο εφικτό είναι αυτό το ενδεχόμενο όταν ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του, στην εφημερίδα “Κίπρις Ποστασί”, δηλώνει ότι “μετά την τριμερή συνάντηση θέλει να ανοίξει ο δρόμος για πενταμερή σύνοδο”;

Όταν ο κ. Ακιντζί εκφράζει τις γνωστές θέσεις του για τις τουρκικές εγγυήσεις;
Όταν στέλνει προκλητικά το μήνυμα που αφορά την ενέργεια, ότι “μετά την προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ οι Ε/κ μπορεί να μείνουν εκτός της εξίσωσης”;

Φαίνεται ότι Τουρκία και Τ/κ βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή για την τακτική τους στο Κυπριακό και μάλιστα σε εντατικούς ρυθμούς, αφού μετά τις συναντήσεις Ερντογάν – Ακιντζί, τα κατεχόμενα θα επισκεφθεί παράνομα και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για μία ακόμη φορά εκφράζουμε την αντίθεση μας στο ενδεχόμενο πενταμερούς διάσκεψης και καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απορρίψει μία τέτοια πρόταση.

Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη γιατί πληροφορίες που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ κάνουν λόγο ότι δεν θα συζητηθεί απλά η πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά όπως αναφέρει ο “Φιλελεύθερος” οι ΗΠΑ και ο Μπαν Κι -Μουν επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός δεσμευτικού οδικού χάρτη, ο οποίος θα οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε μια κατάληξη.

Γιατί βιάζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δεσμευτεί για το μέλλον του κυπριακού λαού, χωρίς τον κυπριακό λαό; Πότε θα γίνει ενημέρωση του λαού για τις νέες υποχωρήσεις;