Η φημολογούμενη αναπομπή του νόμου για την αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο για τις Ευρωεκλογές, θα είναι μια ενέργεια ενάντια στη Δημοκρατία και μια πράξη ασέβειας απέναντι στα πολιτικά κόμματα που στήριξαν δια της ψήφου τους στο Κοινοβούλιο τον σχετικό νόμο.

Εύηχη και η δικαιολογία ότι η Υπηρεσία Εκλογών δεν έχει αληθή στοιχεία για να κάνει σωστή κατανομή των ψηφοφόρων σε εκλογικά κέντρα τα οποία να ανταποκρίνονται στα πραγματικά τους δεδομένα, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να αποτελεί δικαιολογία ποδοπάτησης της Δημοκρατίας.

Μήπως για τις 80000 Τουρκοκύπριους που ψηφίζουν ήδη από το 2014 με αυτόματη εγγραφή; Κάποιοι από αυτούς ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, κάποιοι ίσως έχουν πεθάνει και για κανένα δεν υπάρχει ακριβής και επιβεβαιωμένη διεύθυνση.

Κι όμως κατανέμονται από την υπηρεσία εκλογών σε κέντρα κοντά στα οδοφράγματα . Γιατί να μην συμβεί το ίδιο και για τις 85000 Ελληνοκύπριους. 

Δεν δημιουργείται έτσι μια άδικη εθνοτική διάκριση; Σε μια τέτοια περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θυμίζουμε ότι με την τροπολογία που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, αποκτούν δικαίωμα ψήφου όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού. Δηλαδή εφαρμόζεται για τις ευρωεκλογές η αυτόματη εγγραφή των ψηφοφόρων.

Είναι μια πράξη υπέρ της δημοκρατίας η οποία προωθεί την ισότητα και ισονομία των πολιτών, δίνοντας το δικαίωμα του εκλέγειν σε όλους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι πρακτικές δυσκολίες που προβάλλονται δεν είναι ανυπέρβλητες. Για όλα τα δήθεν προβλήματα που προβάλλονται από κάποιους υπάρχει λογική απάντηση. Και όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τερματίσει την όποια σκέψη για αναπομπή της εν λόγω νομοθεσίας. Δεν συναινούμε στο ποδοπάτημα της δημοκρατία για χάριν μικροπολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.